Informatică, întrebare adresată de hellenush2016, 8 ani în urmă

scrie 5 information desore unix

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lucaciucandrei
1

1. Unix este o familie de sisteme de operare pentru computer multitasking, multi-utilizator, care derivă din AT&T Unix original, a cărui dezvoltare a început în anii 1970 la centrul de cercetare Bell Labs de Ken Thompson, Dennis Ritchie și alții.

2. Destinat inițial pentru utilizare în interiorul sistemului Bell, AT&T a acordat licență Unix unor părți externe la sfârșitul anilor 1970, conducând la o varietate de variante academice și comerciale Unix de la furnizori, inclusiv la Universitatea din California, Berkeley (BSD), Microsoft (Xenix), Sun Microsystems (SunOS / Solaris), HP / HPE (HP-UX) și IBM (AIX).

3. Unix se distinge de predecesorii săi ca fiind primul sistem de operare portabil: aproape întregul sistem de operare este scris în limbajul de programare C, ceea ce permite Unix să funcționeze pe numeroase platforme.

4. Unix a fost menit inițial să fie o platformă convenabilă pentru programatorii care dezvoltă software care să fie rulat pe acesta și pe alte sisteme, mai degrabă decât pentru non-programatori. Unix a crescut pe măsură ce a început să se răspândească în cercurile academice și pe măsură ce utilizatorii au adăugat propriile instrumente la sistem și le-au împărtășit colegilor.

5. Sistemul de operare Unix este format din mai multe biblioteci și utilitare împreună cu programul de control, kernelul. Kernelul oferă servicii pentru pornirea și oprirea programelor, gestionează sistemul de fișiere și alte sarcini obișnuite de „nivel scăzut” pe care le partajează majoritatea programelor și programează accesul pentru a evita conflictele atunci când programele încearcă să acceseze aceeași resursă sau dispozitiv simultan. Pentru a intermedia un astfel de acces, kernelul are drepturi speciale, reflectate în distincția spațiului kernelului de spațiul utilizatorului, acesta din urmă fiind un domeniu prioritar în care operează majoritatea programelor de aplicații.


andrei750238: Hmm, cam seamana cu informatiile de pe W.i.k.i.p.e.d.i.a. Dar sunt sigur ca nu sunt copiate, e doar o coincidenta.
lucaciucandrei: hmmm si eu da!
Alte întrebări interesante