Ed. muzicală, întrebare adresată de vefyuvertu, 8 ani în urmă

Scrie cu ajutorul dicţionarului muzical definiția acestor genuri:​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anataflan05
1

Răspuns:

Lied (din germană Lied = cântec; pronunție) se numește o compoziție muzicală vocală, cu acompaniament instrumental, de regulă pian, scrisă pe un text liric, de obicei o poezie scurtă. De regulă, liedul are o construcție strofică ce se bazează pe repetiție, variație sau contrast.

Cantată (din latină= cantare) este o compoziție vocală cu acompaniament instrumental, care cuprinde mai multe părți: arii, recitative, duete, coruri, pasaje instrumentale. Forma muzicală de cantată e de origine italiană și e tipică pentru epoca barocă. Are unele asemănări cu opera barocă, dar este de dimensiuni mai reduse iar execuția ei nu comportă aspecte teatrale sau dramatice. Tema unei cantate poate fi profană (cantata da camera sau cantată profană, cu subiect mitologic sau moral) sau sacră ("cantata da chiesa" sau cantată sacră, inspirată de obicei din texte religioase).

Oratoriu (în latină oratorium = sală de rugăciune) este un termen care desemnează o compoziție muzicală de dimensiuni mari, care include folosirea unei orchestre, a unui cor și a unuia sau mai multor soliști. Oratoriul a fost, până la un anumit stagiu, inspirat după modelul teatrului liric, cunoscut mult mai bine sub numele comun de operă. Similaritățile acestora includ folosirea soliștilor, corului, a orchestrei și a ariilor, respectiv a personajelor ficționale.

Un Recviem sau Misa Recviem este cunoscută de asemenea ca Misă pentru morți (lat. Missa pro defunctis) este o misă din tradiția bisericii catolice destinată pentru serviciul ritual de odihnire unui suflet sau a mai multor suflete a unei sau mai multor persoane decedate folosind o anumită formă din Liturghierului Roman. Este, de obicei, recunoscută în contextul unui funeral.

Sper sa iti fie de ajutor

Răspuns de cristina041
7

Răspuns:

LIED-compoziție muzicală (vocală) cu caracter liric, cu acompaniament muzical (de obicei la pian).

CANTÁTĂ-compoziție muzicală cu caracter solemn sau liric, pentru soliști și orchestră, cu sau fără cor.

ORATÓRIU-compoziție muzicală simfonică de mare întindere, scrisă pe o temă dramatică, pentru orchestră, cor și soliști vocali.

Recviem-compoziție corală cu orchestră, alcătuită din mai multe părți, scrisă pe textul liturgic al misei funebre.

Alte întrebări interesante