Istorie, întrebare adresată de elnuca2007, 8 ani în urmă

scrie in 10-15 randuri despre Daci

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariutza7
1
Dacii erau voinici, aveau parul blond și ochii albaștri. Oamenii de rand purtau parul retezat pe frunte și lăsat în plete pe umeri. Cei înstăriți își acopereau capul cu căciuli rotunde de lână. Îmbrăcămintea dacilor se regăsește în portul popular romanesc:aveau cămăși de pânză lungi pana la genunchi, itari strânși pe picior. Iarna se îmbrăcau cu cojoace sau cu sumane cu gluga, țesute. Se incalta cu opinci. Femeile erau înalte și zvelte. Își strângeau parul într-un coc. Își acopereau capul cu marame cusute sau cerute frumos. Dacii erau buni agricultori. Ei cultivau grâul, pomii roditori, vita-de-vie și creșteau animale.
Răspuns de Deni2209
0
Spatiul carpato-danubiano-pontic a fost intens populat datorita conditiilor de viata existente aici.
In epoca bronzului patrunde aici o numeroasa populatie indoeuropeana si anume tracii.Ei au fost creatorii culturilor arheologice ale epocii bronzului . La inceputul epocii fierului din marea masa a tracilor s.au desprins ca un popor distinct , geto-dacii la nord de Dunare.
Geto-dacii, ramura de nord a tracilor erau de origine indo.europeana si au fost pentru prima oara mentionati in izvoarele istorice in anul 514 i Hr de catre istoricul grec Herodot care l.a insotit pe regele persan Darius in expeditia militara pe care a facut.o in Dobrogea.
Geto.dacii desu formeaza unul si acelasi popor , au doua denumiri si anume: Geti in ozvoarele grecesti pentru cei din Dobrogea si Campia Romana si daci in izvoarele romane pt cei din Transilvania si cea mai mare parte a Moldovei. Referitor la limba vorbita geograful Strabon spune ca geto.dacii vorbesc aceeasi limba care este de origine indo europeana, un dialect al limbii trace . Tot Strabon ne mai spune ca limba lor s.a r inrudii cu sanscrita Geto. dacii au creeat in zona o stralucitoare civilizatie a fierului, concretizata in progrese materiale , care aveu sa asigure o civilizatie superioara pt perioada respectiva ,fata de civilizatiile pupulatiilor care au trecut pe aici

Deni2209: sper ca te.am ajutat
Alte întrebări interesante