Chimie, întrebare adresată de Pon4ik00284, 8 ani în urmă

scrie in 15-20 de ce iti plac moleculele

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisaavram1
1
Molecula este cea mai mica particula dintr-un compus care are toate proprietatile chimice ale acelui compus. Spre deosebire de ioni, moleculele nu poartă nicio sarcină electrică.

Natura moleculelor

Moleculele sunt alcătuite din doi sau mai mulți atomi, unite prin una sau mai multe legături chimice covalente. Moleculele unei substanțe sunt în mișcare constantă. Starea (solidă, lichidă sau gazoasă) în care apare materia depinde de viteza și de separarea moleculelor în materie.

Într-o reacție chimică între substanțe moleculare, moleculele sunt adesea rupte în atomi care se recombina pentru a forma alte molecule, adică alte substanțe.

Moleculele pot avea multe forme și dimensiuni. Moleculele de hidrogen gazos, H2, sunt foarte mici; fiecare constă din doi atomi de hidrogen. Moleculele de apă, H2O, sunt mult mai mari, conținând un atom de oxigen, precum și doi atomi de hidrogen. Molecule mai complexe seamănă cu inele, lanțuri sau alte forme. Multe molecule care apar în organismele vii sunt foarte complexe. ARN și moleculele de ADN seamănă cu elice gigante. Prin polimerizare un număr mare de molecule mici pot fi unite pentru a forma o singură moleculă de polimer mare. Polimerii tipici includ rășini sintetice, cauciucuri și materiale plastice.


Alte întrebări interesante