Istorie, întrebare adresată de papsvgdf, 8 ani în urmă

scrie mai jos principiile raporturilor Tarilor Romine cu Poarta Otomana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de callmesarma
12

Răspuns:

Expansiunea Otama din a doua jumătate a secolului al XV-lea este tot mai clar din urmă, in secolul următor,Țările Romane intra sub dominație otomană dar, deși pierd independența, își mențin un grad de autonomie care avea să varieze în funcție de circumstanțe de-a lungul secolului

Relațiile dintre Principalele Romane și Poartă Otomană erau reglementate prin acorduri și capitulații prin care domnitorii români recunoșteau suzeranitatea sultanului, acceptau plata tribului și promiteau sa urmeze politica externă otomană. Otomanii se obligau să nu atace țările românești și să le ofere protecție împotriva tătarilor.

In urma cuceririi Constantinopolului din 1453, și deci a dispariției imperiul Bizantin, majoritatea statelor sud-est-europene se simt nevoite să se spună puterii Otomane. Mehmed al ll-lea, considerându-se moștenitor al fostului imperiu Bizantin și conștient de importanța geostrategică a istanbulului, dorește să impună control deplin și asupra vasalilor săi creștini care erau tentați să se alieze cu Venetia sau Ungaria. Astfel, in a doua jumătate a secolului al XV-lea, marele sultan reușește să cucerească Serbia (1459), Bosnia (1463) și alte teritorii balcanice.

La nord de Dunăre însă, întâmpină rezistenta armatelor lui Vlad Tepes, Care era aliat cu Ungaria. De accea, in 1462, impune la tronul Țării Românești pe Radu cel frumos, care îi era fidel.

in 1606, Pacea de la Zsitvatorok pune capăt războiului celui lung. Urmează o restaurare a puterii otomane in cele trei principate romane răsculate împotriva acestuia, tendința care se impune tot mai clar în al doilea deceniu al secolului XVIi-lea. Domeniile lui Radu Mihnea (1611-1616) in tara românească Stefan tomșa (1611-1615)) in Moldova și Gabriel Bethlen (1613-1629) in Transilvania erau destinate să aducă cele trei principale sub suzeranitatea porții otomane, dar în conditi diferite fata de cele care caracterizează dominația otomană in secolul precedent. Intrun-adevar, turcii sunt conștienți că nu pot reveni la vechiul sistem, bazat pe imixtiunea in treburile interne, prin impunerea de domnitorii după propria voință. Sper că te-am ajutat!

Alte întrebări interesante