Limba română, întrebare adresată de gavrilescusorin, 8 ani în urmă

Scrie o compunere cu titlul ,, Respectul” în care să prezinți două motive pentru care tinerii îi respectă pe bătrâni.În compunerea ta vei respecta următoarele cerințe: Să redactezi compunerea în 10-12 rânduri; Să prezinți cele două motive, susținându-le cu fapte din text; Să ai grijă la scrierea corectă a cuvintelor și la așezarea textului în pagină. Titlul poveștii este „Înțelepciunea bătrânilor” după o poveste orientală.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de daiaiananaprade
11

Sunt ani multi in spate care au acumulat experiente care nu pot intrece nicicum experienta de viata a unui om tanar. Exista exceptii desigur. Dar nu despre acestea voi vorbi.
Cand varsta incepe sa capete valori crescute, privesti altfel lumea: ca pe o cursa contra timp. Tic-tac… tic-tac… tic-tac… E cert, timpul se scuge altfel.
Ai iubit sau nu viata – daca a fost o fericire sau nu sa o traiesti, cand clepsidra isi termina resursele de nisip – abia atunci incepe panica.
Si daca privim in jurul nostru si rationam toate acestea dupa mediul economico-social, iti dai seama ca a fi batran, in marea majoritate a cazurilor nu este deloc o fericire. Nici macar o incununare pe care ti-o da varsta…

“De batrani poti sa razi, ca batran o sa ajungi” – spune o vorba romaneasca.
Gandeste-te la cei din jurul tau, mult mai in varsta la tine, ca la parintii tai. Pe care sper din toata inima ca ii respecti.
“Da – vei spune – dar uita-te in mijloacele de transport in comun sau oriunde, cat de rai si impotriva celor tineri sunt!”
OK, iti raspund – dar te-ai gandit o data macar ce ii aduce in aceasta situatie?
Cator frustrari si privatiuni trebuie sa faca fata? Pune-te in situatia lor si imi vei va dreptate. Gandeste-te la cati oameni dragi nu mai sunt in viata lor si cata suferinta este acumulata in inima lor. Cata dorinta de razbunare se acumuleaza impotriva aceea ce au iubit si ei odata: tineretea…

Respectul… Poate ca respectul nu este usor de acordat in toate situatiile.
Dar, compasiunea tine doar de noi insine. Oricat de urat s-ar urta un batran cu tine, aminteste-ti de aceste randuri. Si foloseste-ti judecata proprie si inima ca sa le intelegi comportamentul, faptele, gandurile, cuvintele…

A-i respecta pe ceilalti si a fi compasiv fata de ei si in general – este una dintre calitatile care diferentiaza barbatii adevarati de… pseudo-barbati.
Si atunci cand vei avea compasiune pentu batrani, ii vei respecta pur si simplu.


Alte întrebări interesante