Limba română, întrebare adresată de ralucaraluka31, 9 ani în urmă

Scrie o compunere de 10-15 randuri ca textul "Mai badita, floare dulce" este o doina.
In compunere sa folosesti: Definitia doine, Trasaturile doinei,Prezentarea concluziilor cu exemple,Cloncuzi.
Va rog ajutati-ma!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Raluca29
40
Textul 'Mai badita, floare dulce' dezvaluie tresaturile doinei populare - creatie folclorica apartinand genului liric, realizata in versuri si axata pe exprimarea unui sentiment puternic.
Apartenenta la aceasta specie este dovedita, in primul rand, de confesiunea nevoii de dragoste, a dorintei de realizare a acesteia, pe care o fata o face alesului inimii ei. Iubirea acesteia este grijulie, ocrotitoare ("cu mila") si plina de afectiune ("cu drag"). Intensitatea sentimentelor exprimate, gingasia, puritatea si delicatetea lor sunt sugerate de propozitia exclamativa cu care incepe poezia ("Mai badita, floare dulce"). Verbele la conditional-optativ prezinta gradarea ascendenta a dorintei de implinire a dragostei, fiind insotite de forma neaccentuate a pronumelui personal la pers. a 2-a, numarul singular, ce reprezinta adresarea directa a sentimentelor tinerei ("te-as gasi", "te-as smulge", "te-as duce" etc.). Totul culmineaza cu versurile finale care sugereaza faptul ca iubirea presupune si "jele", durere, suferinta, ce nu pot lua sfarsit decat prin implinirea ei ("Si te-as da inimii mele/Sa se stampere de jele").
In al doilea rand, se remarca limbajul deosebit de expresiv, marturie a lirismului. Se remarca enumeratia verbelor ("as rasadi", "as secera", "as face", "as imblati", "as macina") prin care se exprima dorintele fetei. De asemenea, repetitia conjunctiei "si" la inceputul versurilor arata multitudinea gandurilor exteriorizate, da ritm poeziei si accentueaza armonia textului.
In concluzie, prin descrierea unui sentiment si adresarea directa, poezia prezentata se dovedeste o frumoasa doina de iubire.

ralucaraluka31: Raluca29 iti multumesc!
Alte întrebări interesante