Limba română, întrebare adresată de Lucascasian, 8 ani în urmă

Scrie o compunere de 150-200 de cuvinte în care să prezinţi particularităţile textului narativ literar utilizând pentru explicarea secvenţei din textul ,,Cel din urma basm

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandrapiter
10
Textul narativ literar este textul in versuri sau in proză prin care autorul își exprima gândurile ,sentimentele și emoțiile in mod indirect prin intermediul acțiunii și al personajelor iar ca mod de expunere apare naratiunea
In opinia mea,fragmentul din “Cel din urmă basm” de Ionel Teodoreanu” respectă toate trăsăturile formale și de conținut pentru a fi considerat un text narativ.
În primul rând,textul suport este scris sub forma unei narațiuni.Actiunea este relatata de un narator obiectiv/subiectiv(depinde la ce pers vorbește,cauți in text și vezi.Daca vezi verbe la pers 1 spui subiectiv iar la pers a 3 a obiectiv)care povestește evenimentele la pers. a 3 a/1 (ti-am spus cum îți dai seama) “(dai exemplu de verbul pe care la-i găsit).
Acțiunea este delimitata in timp și spațiu fiind prezenți indici temporali(da-i exemplu cum ar fi “la sfârșitul lui Septembrie 1686,dar tu cauți din cel din urma basm)și indici spațiali(cauți în text și da-i exemplu.iti dau un exemplu din alt text”cetatea Neamtului”.Modul de expunere dominant este naratiunea care se îmbina cu dialogul(dacă ai in text)/descrierea(te uiți in text dacă ai) personajelor”(dacă găsești dialog sau descriere da-i EX).
În al doilea rând,în text apar personajele:(spui personajele).Aceste personaje care reprezintă o proiectare imaginara a autorului ,ajuta la prezentarea acțiunii.Astfel,(spui într-o prop. ce se întâmpla în text).
Având in vedere toate argumentele prezentate mai sus pot spune ca textul dat este un text narativ care poate fi încadrat in genul epic.
Alte întrebări interesante