Limba română, întrebare adresată de veronicaakarina, 8 ani în urmă

Scrie o compunere de 150-250 de cuvinte (15-25 de rânduri)în care să motivezi aparenţa la genul epic din fragmentul de mai sus.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de puscasdaniela2p83y9u
1

Fragmentul  citat aparţine genului epic, gen literar ce se caracterizează  prin exprimarea indirectă a gândurilor, ideilor şi sentimentelor autorului, prin intermediul acţiunii şi al personajelor.

Un prim argument îl constituie faptul că se prezintă o succesiune de întâmplări în ordine logică, acţiunea fiind plasată înr-un anumit cadru spaţio-temporal. Astfel, se înfăţişează discuţia  dintre Simina şi tatăl acesteia. Emoţionată  şoi bucuroasă de inetresul acestuia,  Simina  îi răspunde că  crede că nu se va întâmpla acest lucru. Tatăl  îşi exprimă  reticenţa cu privire la posibilitatea ca Iorgovan s–o ceară de soţie., având în vedere deosebirile dintre ei, cei doi provenind din lumi diferite. Simina încearcă să-i explice tatălui că nu ar fi rău pentru niciunul dintre ei, dacă Iorgovan ar lua-o de nevastă. Acesta este om la locul lui. Bătrânul îi evidenţiază  caracterul  slab al lui Iorgovan , un om uşor de influenţat, fără  iniţiativă, pe când  Şofron este un om de  nădejde.  

În al doilea rând, faptele sunt puse pe seama unor personaje(Simina, tatăl acesteia, Iorgovan ,Şofron), personajul principal fiind. Simina. În realizarea  portretului acestuia autorul foloseşte atât mijloacele caracterizării directe, cât şi cele ale caracterizării indirecte, evidentiindu-i câteva trăsături esenţiale: luciditatea, evidenţiată de  protagonistă  în mod direct(m-am gândit și eu la toate ), cuminţenia , evidenţiată în mod direct de către un alt personaj, tatăl( – Ești cuminte, fata mea, grăi tatăl)  

Un alt argument  îl constituie folosirea naraţiunii ca mod de expunere predominant, întâmplările fiind relatate dintr-o perspectivă obiectivă, de un narator care nu este implicat în acţiune.

Ca în orice operă epică, naraţiunea  se îmbină armonios cu descrierea şi dialogul. Descrierea are rolul de a portretiza personajele(e om cuminte și cu inimă bună), în timp ce dialogul dinamizează acţiunea, devenind, totodată, un mijloc de caracterizare a personajelor.

Având în vedere toate aceste aspecte menţionate anterior, putem afirma că textul citat este o operă epică.


Alte întrebări interesante