Limba română, întrebare adresată de nuj56, 8 ani în urmă


Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, despre curajul de a călători,
valorificând atât textul lui Rui Zink, cât și cunoştinţele şi experienţele tale.
În redactarea compunerii:
4 puncte
vei prezenta spaţiul conturat în text;
- vei selecta două secvențe din fragment care exprimă importanţa curajului în orice călătorie,
6 puncte
explicând semnificaţiile acestora;
- vei interpreta o figură de stil pe care o consideri sugestivă pentru exprimarea emoțiilor per-
sonajelor;
6 puncte​


myshoo69: ca poate fi o segventa diferita din ce am citit eu
nuj56: incerc acum
myshoo69: ok
myshoo69: sa dai mess cu un răspuns, ca să pot reveni la întrebare ca să raspund0
myshoo69: deci?
nuj56: o sa pun o intrebare noua cu fragmentul
myshoo69: ok
myshoo69: pot sa răspund la amândouă dacă e asa?
nuj56: normal;)
myshoo69: deci, care dintre cele 2 compuneri e mai buna?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexiatabacaru
9

Răspuns:

Curajul de a calatori

Oamenii au călătorit încă din timpuri preistorice: inițial pentru a găsi alimente, iar apoi pentru comerț, explorări și plăcere. Unii au călătorit pe mari distanțe pentru a scăpa de pericol sau de oprimare. De-a lungul secolelor, oamenii și-au părăsit țările de origine, căutând o viață mai bună, fugind de foamete, războaie sau necazuri. Călătoriile ne învață lucruri, nu doar despre lume și diferitele sale culturi, dar și despre noi înșine. Odata cu aceste calatorii, ai nevoie si de curaj, o temă frecventă, reflectata si de scriitorul Rui Zink, în cartea ,,Cititorul din pestera”. Un fragment extras din roman descrie o intamplare povestita de personajul principal narator care face parte din echipajul aflat pe o nava din mijlocul marii.

In acest fragment, calatoria este descrisa ca o experienta riscanta, primejdioasa, punandu-se accent pe riscurile la  care sunt supuse personajele. Acestea trec prin Marea Serpilor, Lacul Mortii, Lacul Viselor, Mlastina Molimelor si Marea Humboldt, intalnind provocari, una dintre ele fiind pierderea hartii de catre capitan, moment care declanseaza firul naratiunii.

In al doilea alineat din fragmentul dat, secventa ,,L-am urmarit de la postul meu, infrigurat [...]” semnifica loialitatea si darzenia personajului de a nu da inapoi, ramanand la postul lui, chiar daca era patruns de frig. Tema curajului este conturată, mai ales, în ultimul alineat: ,,Cat despre mine, nu stiu daca dintr-un simtamant de vinovatie sau frustrare (vazand truda atator luni cum dispare in valuri), n-am sovait o clipa si m-am aruncat dupa harta”, este partea care semnifica vitejia personajului narator, acesta neezitand a sari in apa, pentru a salva hartia.

Figura de stil ,,paralizati” din secventa ,,Toti au ramas paralizati vazand acea forma dreptunghiulara cum planeaza in aer in directia apei, transformata intr-o pasare neputincioasa” este epitet hiperbolic, prin care se sugereaza reactiile exagerate ale personajelor de pe nava.

Acest fragment, in care sunt descrise intamplarile personajelor aflate pe nava, in special primul alineat in care este povestit cum au trecut prin Mlastina Molimelor si s-au imbolnavit, imi aminteste de un eveniment care a avut loc cand eram mai mica. Pe la varsta de 7-8 ani, am am calatorit impreuna cu parintii in Delta Dunarii. Intr-una din zile ne aflam pe o barca incercand sa descoperim frumusetile locului. Deodata a inceput o furtuna puternica, barca noastra clatinandu-se din ce in ce mai tare. Pescarul care conducea barca a resuit sa ne salveze din aceasta situatie, ajungand in cele din urma cu barca la mal.

Așadar, fragmentul preluat din romanul ,,Cititorul din pestera” scris de Rui Zink, ne amintește că oricând avem o indoiala, referitor la o anumita initiativa, avem nevoie de curaj si siguranta de sine. In acest fel, ne antrenăm creierul pentru a gândi și a actiona cu mai mult entuziasm și pozitivitate.


alexiatabacaru: sigur, cu ce?
Răspuns de myshoo69
11

Răspuns:

Curajul de a călători înseamna mai mult decât curajul de călători la o destinație îndepărtată. Mai înseamnă să îți înfrunți temerile de unul singur, sa afli ce înseamnă independenta, sa încerci sa domolești dorul de cei dragi, și în unele cazuri sa învingi singurătatea. Dacă reușești sa înfrunți toate aceste temeri, înseamnă că ești destul de matur ca să înțelegi că toți oamenii trec prin asta la un moment dat și ca tu nu ești cu nimic mai special decât ei. Prin dobândirea curajului de a călători, începi sa dai de gustul cunoașterii locurilor noi, care îți domoleste toate celelalte frici și emoții. Într-o călătorie, la un moment dat, unii vom avea de făcut niște sacrificii. Sacrificii ca acele pe care eroul din textul nostru a fost nevoit sa le înfrunte când a sărit sa recupereze harta. Într-un cuvânt, curajul de a călători înseamna maturizare.

Sper ca te-am ajutat

Alte întrebări interesante