Limba română, întrebare adresată de stefanbitere, 8 ani în urmă

Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să îl caracterizezi pe tata, personajul din textul 1.
În redactarea compunerii:
− vei menționa două trăsături ale personajului; 4 puncte
− vei ilustra două modalități de caracterizare diferite, prin câte o secvență comentată; 6 puncte
− vei corela o valoare transmisă prin acest personaj cu una importantă pentru tine, justificându-ți răspunsul.
Pls ajutor vă rog frumos ​

Anexe:

maiaandreea18: tu?
enirap: si eu !!!!
stefanbitere: îmi trimiți ca e urgent
enirap: acolo sint ursii te mananca
stefanbitere: :))
ardeleanginoantoniu: bravo
ardeleanginoantoniu: chiar am avut nevoi mersi 5 steleee

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
44

În galeria de personaje ale romanului Inocenții de Ioana Pârvulescu figura tatălui ocupă un loc important deoarece este capul familiei, dar și un simbol al cunoașterii și înțelepciunii. Acesta este caracterizat atât prin mijloace directe, cât și indirecte.

Tatăl este un personaj pozitiv, un om matur, de vârstă mijlocie, intelectual, cu o pasiune pentru citit uiașă, construit ca personaj real și individual, care reușește să le transmită și copiilor săi dragostea pentru lectură.

Portretul fizic este schițat prin intermediul caracterizării directe: păr ondulat pieptănat pe spate, drept și o frunte înaltă și un aer tineresc.

Portretul moral, conturat atât prin intermediul caracterizării directe, cât și indirecte, relevă un personaj inteligent, dedicat, iubit și respectat de copiii săi, dar mai ales, un model de urmat în ceea ce privește setea și dragostea pentru lectură: N-am văzut pe nimeni în casă citind cu atâta poftă ca tata. Cum avea un ban, cum își lua sau ne lua o carte. Este menționată profunzimea, concentrarea și răbdarea cu care abordează lectura: [...] pe care o deschidea de parcă ar fi vrut să se mute cu totul acolo, înăuntru. Nici nu mă auzea, dacă-i vorbeam când citea, tactul pedagogic și creativitatea care o determină pe fiică să învețe limba franceză: tata avea la îndemână un Larousse în care mă punea să caut cuvinte franțuzești, chiar înainte de a ști limba asta, mi le spunea pe litere, și așa franceza s-a amestecat încetul, cu încetul în cuvintele mele. Din comportamentul său și relația cu celelalte personaje se pot deduce trăsături precum dragostea și devotamentul față de copii săi.

O valoare foarte importantă pe care acest personaj mi-o transmite este dragostea față de lectură, care poate fi și o modalitate excelentă a oamenilor de a se detașa de realitate, de a petrece timp liber de calitate și un „medicament” foarte eficient: tata mi-a adus pe post de medicament, o carte mare și groasă […] Am citit din ea zilnic, toată iarna, și nu m-am mai despărțit de ea niciodată, oriunde am mai locuit.

În concluzie, tatăl, personaj în opera Inocenții scrisă de Ioana Pârvulescu, poate fi încadrat în tipologia intelectualului, un simbol al dragostei părintești, al înțelepciunii și  dragostei pentru lectură.

Ne amintim:

Compunerea redactată ar trebui să aibă această structură:

  • introducere – scurtă prezentare a personajului, a operei literare etc.
  • cuprins – menționarea a două trăsături ale personajului, menționarea și ilustrarea a două modalități de caracterizare, corelarea valorii transmise de acest personaj și justificarea răspunsului
  • încheiere – scurtă concluzie

Mai multe despre caracterizarea personajului aici: https://brainly.ro/tema/5017521

Succes și spor la teme!

#SPJ5

Alte întrebări interesante