Istorie, întrebare adresată de luisapascalin42, 8 ani în urmă

Scrie o compunere despre A. I. Cuza care sa cuprinda urmatoarele informatii:

-S a nascut pe 20 martie 1820 la Braila
- A studiat la Iasi si la Paris
- Provenea dintr-o veche familie de boieri moldoveni
- Era ofiter si a participat la evenimente istorice importante
- Marii proprietari de pamant si alti oameni politici, nemultumiti de realizarile sale, l-au indepartat in 1866
- Cuza a fost silit sa renunte la tron si a plecat din tara
- Restul vietii sale si-a petrecut-o in exil, locuind majoritatea timpului la Paris, Viena si Wiesbaden
- Moare departe de tara in 15 mai 1873 la Heidelberg, Germania
- A fost inmormantat initial la Biserica Domneasca de langa Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorintei sale. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iasi.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mahaleanmada
1

Răspuns:

Alexandru Ioan s-a născut pe 20 martie 1820, fiind primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate.

Aparținând clasei tradiționale de boieri din Moldova, Alexandru primește o educație europeană studiind la Paris și devine ofițer în armata moldovenească, ajungând la rangul de colonel. S-a căsătorit cu Elena Rosetti în 1844.

Domnia lui Cuza Vodă a fost caracterizată de o nerăbdătoare dorință de a ajunge din urmă Occidentul, dar efortul domnului și al sprijinitorilor săi întâmpină rezistența forțelor conservatoare și a inerțiilor colective. Mai grav, el stă sub semnul provizoratului, căci domnia lui Cuza este percepută ca pasageră; țara a vrut un domn străin, l-a acceptat însă pe cel autohton, dar n-a renunțat la vechea doleanță; în așteptarea contextului prielnic, ea îngăduie un provizorat. Reformele pe care le-a instaurat au dus la nemulțumirea boierilor si marilor proprietari.

Restul vieții sale și-a petrecut-o în exil, locuind majoritatea timpului la Paris, Viena și Wiesbaden. A încercat să revină în țară ca persoana privată, dar nu a reușit. Domnitorul Carol I a transmis cererile Consiliului de Miniștri, care a refuzat să acorde permis de intrare în țară.

Alexandru Ioan Cuza a încetat din viață la 3/15 mai 1873, la Hotelul Europa din Heidelberg, în vârstă de 53 ani, ca urmare a unei puternice răceli, fiind suferind însă și de o boală mai veche (astm) precum și de unele tulburări ale ficatului și inimii.

A fost înmormântat inițial la Biserica Domnească de lângă Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorinței sale. La înmormântarea de la Ruginoasa au participat cel puțin 30.000 țărani.

Alte întrebări interesante