scrie o compunere in care sa descrii un loc dintro padure care tea impresionat si care tea facut sa re simti bine ce culori avea? ce mirosuri ai simtit? ce sunete ai auzit ? cum reai simtit acolo? foloseste cuvitele astfel incat sal emotionezi pe ciytitor sal faci sa simta ce aai simtit tu ca si cum ar fi acolo
Răspunsuri la întrebare
Salut!
Descrierea unui loc dintr-o pădure
______
(Titlu)
Poiana fermecată
(Introducere)
Poposisem spre amiază în poiana dinspre Drumul Dorului, lungindu-mi trupul ostenit nu departe de izvor. Stropi de cristal delicat tresăreau, arcuindu-şi zborul în salturi voioase, frângându-și trupurile de roşiatice pietre dure, şlefuite de apa dulce, pentru a ateriza ca o ploaie fină, necontenită, pe chipul meu încins încă de soare şi urcat la pas voinicesc către culmi.
(Cuprins)
Pâlcuri de garofiţe de munte îşi întindeau braţele zvelte una către cealaltă, gesticulau sub fiorul adierii ce străbătea poiana, căutând parcă un râset, o îmbrăţişare, o încuviinţare de la partenerele de conversaţie. Cupele de cremene parfumate ale lăcrămioarelor, umplute cu roua dimineţii, le înveseleau chipul vioriu, iar trilul sfioasei privighetori, stăpâna regatului înfrunzit, le îmbujora de emoţie obrăjorii înmiresmaţi de bucuria vieţii, de valsul inimii pădurii. Clopoţei viorii, străvezii, îşi îndoiau vesel tulpiniţele subţiri, invitând oaspeţii la bal.
Curând, sub perdeaua astrului solar, se desfăşurară rânduri de păpădii, unele îngâmfate, coafate cu aur galben, alunecând în perechi pe mușchiul proaspăt, altele scuturând puf fin din şuviţe de argint, înălţându-le deasupra dănţuitoarelor, ca în vis de poveste.
(Încheiere)
Balul florilor de aprilie se porni, iar eu îmi ferii atent pletele după ureche, să cuprind în emoția de a trăi spectacolul din poiana fermecată, ce tot mai des le scapă trecătorilor prin viață ...
______
Explicații:
Structura compunerii descriptive de tip tablou:
1. Introducerea
- fixarea reperelor de timp și de spațiu ale elementului descris, cuprinse într-un scurt fragment narativ (3-4 rânduri)
2. Cuprinsul
- prezentarea imaginii de ansamblu
- evidențierea detaliilor peisajului descris
- folosirea unui limbaj expresiv (figuri de stil)
(a se evita figurile de stil clișeizate, de ex. „negru ca abanosul”, „covor multicolor”, „verde ca smaraldul”, deoarece devin supărătoare pentru cititor)
- folosirea de imagini artistice (vizuale, olfactive, auditive)
3. Încheierea
- evidențierea impresiei generale sau o concluzie personală asupra peisajului descris.