Biologie, întrebare adresată de sandu5569, 8 ani în urmă

Scrie, pe baza surselor informaționale, o listă demodalitățide prevenire a
unei boli contagioase indică antigenul acestei boli) la care organismul nu prezintă imunitate.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de banagaroxana
83

Um, vaccin? Asta este o metoda de imunizare, fiind o metoda activa, deoarece odata introdus vacinul in corp, corpul depunde un efort pentru a detecta patogenul si a crea anticorpi. Metode pasive sunt administrari direct de anticorpi adica de gammaglobuline, spunem ca e pasiv pt ca practic i-ai dat mura-n gura corpului, ce ar fi facut si el daca se putea confrunta singur cu patogenul respectiv. Un patogen inseamna un agent inducator de raspuns imun adica de creare de anticorpi.

Also ai si imunitatea dobandita natural in urma bolii. Dupa ce racesti ai anticorpi impotriva patogenului care te-a imbolnavit.

Deci modalitati de prevenire sunt: vaccin, administrare de anticorpi (asta se face foarte foarte rar dar am mentionat metoda pt ca de ce nu :)) ).

De ex. pt vaccinul ARNm anti-Covid, vaccinul cu ARN-mesager intra in celula ta, ii spune sa creeze o proteina identica cu cea de pe virus, ARN-ul mesager este distrus de celula pt ca nu isi are locul acolo, corpul tau ulterior se intalneste cu proteina aia si stie ca nu are ce cauta acolo, face anticorpi pt ea si o tine minte.

Alte întrebări interesante