Scrie rezumat Dumbrava Rosie de Vasile Alecsandri.
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
Poti scrie până unde vrei Dumbrava roșie” este un poem eroic, al cărui autor este Vasile Alecsandri. Opera a fost publicată pentru prima dată în revista „Convorbiri literare”, în anul 1872. Apoi, ea a fost reprodusă în broşura intitulată „Dumbrava Roşie (1497), poem istoric”. În anul 1874, poemul a fost publicat în cadrul volumului „Legende”.
Poemul cuprinde opt capitole, fiecare dintre ele având câte un titlu individual, după cum urmează: „Visul lui Albert”, „Țara în picioare”, „Tabăra leșească”, „Tabăra română”, „Ștefan cel Mare”, „Asaltul”, „Lupta”, „Aratul”. Primul capitol, „Visul lui Albert”, se concentrează asupra deciziei regelui Poloniei de a invada Moldova („Voi merge la Moldova, la Ștefan drept voi merge/ Și luciul de pe frunte-i cu spada mea voi șterge”). Acesta era, pesemne, visul lui măreț. Alecsandri realizează portretul lui Albert. Trufaș, dar naiv în aspirațiile sale („Albert, craiul Lehiei, trufaș, semeț, ușor,/ Ademenit, se crede stăpân pe viitor”), el este motivat de „prada” reprezentată de țările vecine Poloniei, dintre care alege Moldova, „țara acea mica, neîncetat lovită/ De dușmani fără număr și-n veci nebiruită”.
Răspuns:
„Dumbrava roșie” este un poem eroic, al cărui autor este Vasile Alecsandri. Opera a fost publicată pentru prima dată în revista „Convorbiri literare”, în anul 1872. Apoi, ea a fost reprodusă în broşura intitulată „Dumbrava Roşie (1497), poem istoric”. În anul 1874, poemul a fost publicat în cadrul volumului „Legende”.
Poemul cuprinde opt capitole, fiecare dintre ele având câte un titlu individual, după cum urmează: „Visul lui Albert”, „Țara în picioare”, „Tabăra leșească”, „Tabăra română”, „Ștefan cel Mare”, „Asaltul”, „Lupta”, „Aratul”. Primul capitol, „Visul lui Albert”, se concentrează asupra deciziei regelui Poloniei de a invada Moldova („Voi merge la Moldova, la Ștefan drept voi merge/ Și luciul de pe frunte-i cu spada mea voi șterge”). Acesta era, pesemne, visul lui măreț. Alecsandri realizează portretul lui Albert. Trufaș, dar naiv în aspirațiile sale („Albert, craiul Lehiei, trufaș, semeț, ușor,/ Ademenit, se crede stăpân pe viitor”), el este motivat de „prada” reprezentată de țările vecine Poloniei, dintre care alege Moldova, „țara acea mica, neîncetat lovită/ De dușmani fără număr și-n veci nebiruită”. Acesta auzi…