Limba română, întrebare adresată de maalecu5, 8 ani în urmă

scrie un discurs de o pagina dspre moda din trcut prezent vitor va rog mult repee dau corana


etudor: Salut, despre ce fel de moda?
etudor: De imbracat?
maalecu5: da
etudor: ok ms
etudor: gata
maalecu5: ms mult iti dau corana dupa ce scriu ok
etudor: mersi

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de etudor
2

Moda din trecut pana in prezent

Moda si evolutia imbracamintei in timp sunt strans legate de schimbarile pe care societatea le-a suferit din punct de vedere cultural, ideologic, religios sau politic, printre altele. Astfel, datorita exemplelor care au fost pastrate sau a diferitelor reprezentari artistice, putem sti cum au trait oamenii, in functie de timp si de conditie sau de momentul religios. Se poate spune ca evolutia societatii influenteaza fiecare piesa de imbracaminte in fiecare din perioadele istoriei. Istoria modei este, de asemenea, un instrument foarte util ca o completare a datarii operelor de arta.

Istoria modei

Moda este ceva foarte vechi. Incepe cu aparitia lui Homo Sapiens. In acel moment, hainele erau realizate din piele de animale vanate, iar in neolitic, fiinta umana a invatat sa teasa si sa brodeze.

De altfel, in ceea ce priveste primele civilizatii, in Egipt se faceau deja articole de imbracaminte mai elaborate si, ca material principal, s-a folosit in; in timp ce in Mesopotamia oamenii erau imbracati in saluri lungi de lana, impodobite cu benzi de culori stralucitoare, pliuri si fire de panza.

Tipuri de moda

Mesopotamia, situata intre raurile Eufrat si Tigris a fost, impreuna cu Egiptul, un focar de civilizatie a carui hegemonie a durat pana in primul mileniu i.en. Imbracamintea Siriei si a Persiei se influenteaza reciproc. Ca un design constant, avem broderia bogata a tesaturilor.

Egipt / Clasele mai sarace, se imbracau pur si simplu, cu putine elemente ca schenti, putetem observa diferente in material, in ceea ce priveste ierarhia sociala a celor care o folosesc. Costumul de clasa superioara, al Faraonului si al curtii sale, a fost numit kalasyris. (tunica lunga, plisata extrem de subtire, transparenta, decorata cu aur si pietre pretioase, cum ar fi turcoaz, lapis lazuli, coral, aur, abanos si carapace de broasca testoasa).

In Grecia, erau folosite tesaturi ca in, lana, bumbac si matase.  In acel moment, moda era deja o forma de diferentiere sociala: taranii imbracati in piei tabacite sau imbracaminte din lana groasa; clasele superioare purtau tunici de in sau lana fina, numite quuitón; femeile purtau o tunica lunga numita peplos.

Roma Antica / In primul secol al epocii comune, tesaturi de diferite tipuri si culori erau deja disponibile. Romanii bogati au importat matase din India sau din China, chiar daca transportul a facut tesatura atat de scumpa incat s-a vandut la acelasi pret ca si aurul. Un alt gen placut a fost lana tirooasa a lui Tiro, care putea costa 2.000 de denarii pe kilogram, echivalentul salariului mediu al unui lucrator de sase ani. Datorita noilor coloranti si tesaturi, femeile bogate romane puteau purta Stoles – tunici lungi si largi – din bumbac albastru indian sau din matase galbena din China.

Conceptul de moda asa cum este inteles astazi, a aparut in epoca Renasterii. Apar, de asemenea, profesionisti in cusut, care s-au straduit sa creeze costume bogate si originale. Acestea erau colorate, oferind o mare importanta manecilor, pliurilor si caderii tesaturilor. In acest moment au fost folositi pantalonii scurti, duoul (imbracamintea ajustata pe corpul purtata pe sub camasa) si ornamentele, precum gorgetul. Imbracamintea pentru femei a dus la aparitia corsetului strans pe talie si bustul ridicat. De asemenea,  a aparut crinolina, o tesatura din par de cal pe inele metalice, care da forma voluminoasa a rochiei.

Incepand cu secolul 21, in anul 2000, se vorbeste despre triburile urbane si o serie de marci si stiluri care sunt asociate cu fiecare dintre aceste „triburi”. Costumele si rochiile clasice sunt purtate numai la ocazii speciale si pentru a lucra in medii exclusive sau pentru client. Se naste tendinta de personalizare a hainelor. Multi oameni isi creeaza articole de imbracaminte si accesorii, iar optiunile de design si personalizare sunt incluse in procesele de productie din intreaga lume.

Alte întrebări interesante