Scrie un eseu de 600-900 de cuvinte (două-trei ** pagini) în care să prezinți originile şi evoluția limbii române. În redactarea eseului, vei ține cont de urmă toarele repere: - descrierea procesului de romanizare, raportat la formarea limbii române;
- precizarea, cu exemple, a principalelor influen asupra limbii române;
-evidențierea primelor cuvinte şi a primelor ter cunoscute în limba română;
- exprimarea unui punct de vedere argumentat d spre originile şi evoluția limbii române.
Vreau raspuns unic !
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
nu știu dacă e corect daca îți spun
Răspuns:
Originile și evoluția limbii române ocupă in loc fundamental în cultura română. Peste șaizeci la sută dintre cuvintele care alcătuiesc vocabularul de bază al limbii române, sunt de origine latină, douăzeci la sută dintre cuvinte sunt de origine slavă, iar restul sunt cuvinte moătenite, cum sunt cele din limba dacă. Fie împrumuturi lexicale mai vechi din limba maghiară, greacă, sau turcă, fie împrumuturi lexicale mai noi din limba franceză, italiană, sau engleză. Alături de italiană, spaniolă, portugheză, catalană, franceză și multe alte limbi, limba română face parte din familia limbilor romanice. Acestea au evoluat din limba latină populară, adică limba vorbită în Imperiul Roman.
Originea limbii române este strâns legată de formarea poporului român. Amintesc, pe scurt, următoarele momente. În secolul întâi a avut loc consolidarea stăpânirii romane în zona Dunării,urmând ca în secolele III ți IV, să pătrundă creștinismul în povinciile dunărene, apoi, în secolul VI, să vină slavii ăn zona Dunării, iar aceștia să se amestece cu populația romanizată, fapt care a influențat major evoluția limbii. De aici înainte, începe să se vorbească tot mai mult limba slavă veche. În secolul IX, limba slavă veche capătp, prin inventarea alfabetului slavonesc, sau, cum îl știm cu toții, alfabetul chirilic, de către frații Chiril și Metodiu, și o variantă scrisă, nu doar vorbită. Din secolul IX, până îm secolul XVI-lea, limba culturii pe teritoriul României de astăzi, a fost slava veche. Numele de România este atestat începând cu secolul al XVI-lea, și trebuie menționat că numele de România nu exista pe atunci, însă termenul de limba română, da, pentru că locuitorii știau că sunt urmași ai romanilor. Primul document tipărit în limba română datează din 1521, este vorba despre ,,Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung'', către judele Brașovului. Prima carte tipărită în limba română este Catehismul Luteran, apărută în anul 1544, la Sibiu. Diaconul Coresi este primul care înființează o tipografie proprie, la Brașov, în anul 1599. Dintre publicații, unsprezece au fost în limba slavonă, iar nouă în limba română. Începând cu secolul al XVII-lea, slava veche începe să piardă teren în fața limbii grecești, În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, deja se vorbea despre descoperirea limbii latine, iar secolul al XVIII-lea este caracterizat de o tendință de îmbogățire a limbii prin raportare la greacă și latină. Un rol foarte foarte important în istoria limbii române l-a avut Ion Heliade Rădulescu. Mai întâi, în anul 1828, în lucrarea Gramatica Românească el a propus simplificarea alfabetului chirilic și renunțarea la literele inutile pentru ca în anul 1840, într-un alt studiu, numit Paralelism între limba italiană și limba română, să propună limba italiană ca model de urmat. În Moldova, la Iași, în anul 1829, apărea ziarul Albina Românească. Aici însă cel mai important rol a fost jucat de M. Kogălniceanul, redactotul revistei ieșene, Dacia Literară, întrucât, aceasta este prima publicație cu literatura română autohtonă, care nu imită scriitori străini și care se bazează pe istoria, folclorul și natura limbii române.
Originea limbii române este legatâ deprocesul de formare a poporului român, proces de sinteză daco-romană, asupra căruia s-au exercitat în timp și alte influențe. Despre procesul de romanizare, majoritatea specialiștilor consideră că s-a desfășirat începând cu secolul I i.Hr., și până în secolul al VII-lea d.Hr. În ciuda împrumuturilor din alte limbi cu care a venit în contact, româna este o limbă romanică pentru că structura gramaticală și vocabularul de bază sunt majoritar latine.
Sper ca e ok așa. Succes!