Biologie, întrebare adresată de mroproro, 8 ani în urmă

scrie un eseu de min 10 randuri in care sa foloseasca corect urm notiuni stiintifice: glande endocrine, exocrine si mixte, endocrinologia si hormonii, hormonii de crestere, hipofiza si gigantismul, diabet insipid, zaharat si pancreas, imunitatea si timusul, adrenalina,stres, tiroida, creier endocrin, cele 5 caractere sexuale femeiesti si barbatesti, sindromul basedow.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Juumbo
1

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Endocrinologia este o ramură a biologiei și medicinii care se ocupă de sistemul endocrin, de bolile sale și de secrețiile sale. Sistemul endocrin este alcătuit din totalitatea glandelor endocrine, acestea sunt organe cu rol secretor.

Glandele endocrine nu canal de excreție iar produsul de secreție se varsă în sânge sau limfă, în cazul hipofizei sau tiroidei.

Produsul glandelor exocrine de secreție este eliberat prin canalul de excreție, la suprafața corpului În cazul glandelor sudoripare sau sebacee sau în cavități ale corpului precum glandele salivare și gastrice.

Glandele mixte au secreție dublă exocrină și endocrină iar pancreasul și glandele sexuale sunt astfel de organe.

Produsul de secreție al glandelor endocrine se numește hormon. Acestea acționează în cantități foarte mici și mai sunt și hormoni de creștere, cel mai cunoscut fiind STH-ul.

Principala glandă endocrină este hipofiza, aceasta mai fiind numită și creier endocrin.

În cazul hiposecreției de STH se poate produce gigantismul ce se manifesta cu talie peste 2 metrii.

În cazul hipersecreție de ADH se poate produce diabetul insipid ce se caracterizează prin poliurie, polidipsie sau dezechilibre ionice.

Tiroida este situat într-o lojă fibroasă de la baza gâtului și este format din doi lobi tiroidieni uniți printr-o porțiune intermediară numită istm. Hiposecreția de trioxină secretată de tiroidă poate produce sindromul Basedow cu manifestări multiple precum ochi evidențiați, stare de iritabilitate și stres crescute sau piele subțire și umedă.

Pancreasul endocrin este o glandă anexă a tubului digestiv cu funcție mixtă. Acesta secretă suc pancreatic dar și creeaza prin celulele alpha și beta insulina. În cazul hiposecreției de insulină apare diabetul zaharat ce se manifestă prin hiperglicemie, glicozurie, scădere în greutate, dezechilibre electrolitice și afectarea funcționării sistemului nervos, excretor sau circulator.

Timusul este o glandă situată retrosternal(în spate sternului). Aceasta protejează organismul de afecțiunile autoimune, întărind imunitatea.

În cazul glandelor suprarenale,  zona medulară are origine nervoasă și este formată din neuroni secretori fără axoni. Acestea secretă doi hormoni cu rol de mediator chimici în sistemul nervos vegetativ. Aceștia sunt adrenalina și noradrenalina care se mai numesc și catecolamine.

Gonadele sau glandele sexuale este un termen generic ce desemnează glande mixte specializate în producerea gameților (celulele sexuale) și a hormonilor sexuali. La femei, gonadele sunt reprezentate de ovare iar la bărbați de testicul, ce produce spermatozoizi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alte întrebări interesante