Limba română, întrebare adresată de curechi, 9 ani în urmă

scrie un interviu imaginar

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Catalin1517
12
Reporter:  Buna ziua,In primul rand, as vrea sa va multumesc pentru timpul acordat. E o mare ocazie pentru noi.
Pentru început aş vrea să aflu mai multe despre familia dumneavoastră. Unde v-aţi născut? Mai aveţi fraţi sau surori?
Mihai Eminescu: Bună ziua! Sunt încântat să vă răspund la întrebări. M-am născut în Botoşani, sunt al şaptelea copil din familia Iuraşcu. Am şase fraţi şi patru surori.
R: Cred că toată lumea ar vrea să ştie cum aţi început? Unde aţi învăţat să citiţi, să scrieţi, cine v-a îndrumat spre această carieră?
M.E.: Am urmat şcoala primară din Cernăuţi, liceul german din Cernăuţi une l-am avut profesor de română pe Aron Pumnul care m-a îndrumat spre acest drum.
R: Din câte am înţeles domnul Aron Pumnul a fost o persoană importantă în viaţa dumneavoastră.Ce aţi simţit la moartea acestuia?
M.E.: A fost un moment foarte trist şi am suferit mult, aş fi vrut să-i mulţumesc pentru tot ce m-a învăţat şi nu am apucat, de aceea am compus acea poezie pe care i-am închinat-o.
R: De unde Mihail Eminescu? Cine v-a numit aşa?
M.E.: Totul a început când lucram la Consiliul Permanent Judeţean Botoşani în 1864 când George Manea Foxaneanu era colegul meu si m-a numit aşa pentru preocupările mele literare.
R: Care au fost primele reviste în care v-aţi publicat operele?
M.E.: În revista "Familia" am publicat "Din străinătate", "La Bucovina", "Misterele nopţii", şi în "Umoristul" "Asta vrea dragul meu", operă ce a fost sub formă de cuplet.
R: În ce fel v-a schimbat călătoria în Transilvania?
M.E.: Călătoria mea în Transilvania a marcat intrarea în altă vârstă, m-a ajutat să mă maturizez şi mi-a deschis noi orizonturi.
R: În care din cele două trupe de teatru în care aţi lucrat v-aţi simţit mai bine? În cea a lui Iorgu Caragiale sau în cea a lui Mihail Pascay?
M.E.: Ambele trupe erau formate din oameni excepţionali alături de care am realizat multe. Totuşi pe când eram în cea a lui Mihail Pascaly am mers în turneul din Transilvania unde am fost foarte bine primit şi m-am simţit excelent.
R: Care a fost prima operă pe care aţi citit-o la şedinţa "Juinimii" şi ce aţi simţit când aţi citit-o?
M.E.: Am fost foarte emoţionat atunci când am citit "Sărmanul Dionis" în faţa Juinimii.
R: În ce împrejurări l-aţi cunoscut pe Ion Creangă?
M.E.: Pe când făceam inspecţii în şcoli, asistam la examene, numeam şi revocam personalul didactic şi ţineam conferinţe cu învăţătorii l-am cunoscut pe Ion Creangă care era învăţător la Şcoala Nr. 2 din Păcurari.
R: Am o ultimă întrebare. Ce planuri aveţi pentru viitor?
M.E.: Aş vrea să înfiinţez un ziar în care să public diverse articole şi să creez poezii în continuare.
R: Mulţumesc mult pentru sinceritate şi timpul acordat!

curechi: scuze dar se poate putin mai scurt cam de o pagina de caiet
Alte întrebări interesante