Limba română, întrebare adresată de Diana290, 8 ani în urmă

scrie un text de 30-50 de cuvinte in care sa valorifici sensurile (propiu-de baza si sensul secundar, respectiv figurat) ale cuvantului piatra sau ale cuvantului limba

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
221

Confuzia

      Totul a pornit de la piatra (sens propriu de bază) asta. O vedeți? O nimica toată ... dar ce spaimă am tras!

       Da, sunt un gură cască, mă împiedic mereu. Asta n-ar fi nimic dacă de la zdruncinătura groaznică nu aș fi simțit ca mi-o ia la vale piatra de la fiere (sens propriu secundar) ducându-se parcă direct în vârful bombeului, acolo unde simțeam o durere crâncenă. Să fie de la lovitură? Nu, nu cred, e păcatoasa de fiere. Așa că o iau "sprinten" atât cât mă mai duceau picioarele, spre felcerul ce-și avea dispensarul tocmai în deal la moș Vasile. Pfff ... nu mă putui împiedica la deal ...așa sunt eu ... mă împiedic la vale ... Îmi statea pe limbă (sens figurat) să boscorodesc primarul că nu a accesat si el fonduri europene, să pună și bieților săteni măcar un telescaun.

      Plin de borboane de sudoare și galben de frică, ajung în fața felcerului. Ce credeți? Mă pusese să scot limba (sens propriu de bază) și să spun ... aaaaa!

   - Felcere, zic eu indignat, nu întelegi limba română (sens propriu secundar)!? Pe mine mă doare fierea, de ce să scot limba (sens propriu de bază)?

      Acum râd de toată povestea asta, atunci ... nu. Mi se luase o piatră de pe inimă (sens figurat), bine că avusesem doar roșu în gât ...

  • Observație: cuvintele polisemantice sunt acelea care au două sau mai multe înțelesuri, din care unul este sensul primar (sensul inițial), iar celelalte sunt sensuri derivate care păstrează în mare și sensul inițial.

Diana290: e facuta de tine?
danait: Da.
erik96: !
Alte întrebări interesante