Limba română, întrebare adresată de 13LOri13, 8 ani în urmă

Scrie un text de 5-10 randuri, in care sa folosesti urmatoarele cuvinte si expresii din registrul literar al limbii:
elaborat, sensibil, a alege, instituții, a observa, cu precădere, competență, capacitate, a prevedea, preuniversitar, adolescenți.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
41

Un text de 5-10 rânduri în care să folosești următoarele cuvinte și expresii din registrul literar al limbii: elaborat, sensibil, a alege, instituții, a observa, cu precădere, competență, capacitate, a prevedea, preuniversitar, adolescenți.

  •  În mediul preuniversitar, mai mulți adolescenți sunt pregătiți și instruiți pentru a deveni adulți responsabili, competenți și implicați în problemele societății contemporane. Multe instituții de învățământ superior din țară îi așteaptă pe tineri să le pășeasă pragurile. A alege corect un domeniu pe care dorești să îl studiezi în profunzime și, cu precădere, în care să activezi după terminarea studiilor, reprezintă cel mai mare vis al adolescenților. Toți își doresc să facă alegerea corectă, să nu aibă parte de nedreptăți și suferințe pe parcursul evoluției lor intelectuale și profesionale. Angajatorii observă mai întâi următoarele calități: competență, capacitate, ambiție și implicare. Tinerii sunt conștienți de toate acestea, au un plan bine elaborat și încercările de a-și prevedea viitorul asigurat sunt nenumărate.
  •   Din fericire, viitorul este al tinerilor, fie ei sensibili sau curajoși, iar acesta nu poate fi decât unul bun și prosper dacă sunt sprijiniți.

╔════════❀

Explicație:

╚════════❀

  Cuvintele și expresiile folosite în textul de mai sus fac parte din registrul neologic, care este format din neologisme, adică cuvinte provenite din alte limbi și care au apărut recent în vocabularul limbii române.

   Acestea, de asemenea, după părerea anumitor personalități ale literaturii, reprezintă și elemente care fac parte din registrul elevat, fiind termeni folosiți pentru a impresiona cititorul, pentru a marca un statut mai înalt, o bună cunoaștere a limbii române.

╔════════❀

Succes!

╚════════❀

Alte întrebări interesante