Limba română, întrebare adresată de adelinabrezuicow6gt5, 8 ani în urmă

Scrie un text în care să prezinți locul în care îți face plăcere să citești ​


adelinabrezuicow6gt5: dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angelatricolici85
125

Toți iubitorii de cărți din lume știu că locul unde citești e poate la fel de important ca volumul pe care îl ții între mâini. Contează și starea și dacă ce citești te inspiră, dar un adevăr universal valabil este că, atunci când ești în posesia unei cărți bune, sigur cauți locul perfect în care să o citești. Fie că e vorba de cafenele sau de bănci de parc ferite privirii, locurile pe care ni le alegem pentru lectură sunt refugiul nostru, departe de lumea dezlănțuită.

Acasă: în pat, lungit, în propriul tău sanctuar special amenajat pentru lectură sau într-un fotoliu confortabil în care să te ghemuiești. Ideal la orice oră a zilei, fie dimineața devreme, când lumina soarelui se infiltrează magic printre perdele, la amiază, când lumea moțăie, sau seara, la apus, neapărat cu o veioză alături pentru toate aventurile nocturne prin care te poartă cartea.

Pe plajă: aici ne luăm, de obicei, lecturi speciale, captivante. E plăcut să visezi sub o umbrelă în timp ce te bronzezi și să evadezi din când în când în alt spațiu decât cel din fața ochilor. În fond, reîntoarcerea la senzația divină a călcâielor în nisipul auriu și apa albastră devine, astfel, cu atât mai plăcută.

Pe o bancă în parc, cu vedere la un lac, sub o salcie plângătoare. Pentru că așa ești și ferit de lumină sau oameni, dar și unul cu natura, cu adierea vântului, cu clipocirile apei sau strigătul pescărușilor. E mai plăcut la ore matinale, când totul în jur de-abia se-ntinde și se trezește.

Într-o cafenea, pe la orele amiezii. E mai interesant dacă ai la tine o carte pe care să-ți facă plăcere s-o conspectezi. Să ai cu tine o agendă și un pix sau un creion pe care să le folosești cu spor. Cu o cafea aburindă lângă tine, nimic nu dă parcă mai mult ghes gândurilor ca o cafenea palpitândă, cu oameni care vin și pleacă, care stau și-și citesc ziarul sau vorbesc la telefon, care râd zgomotos sau șoptesc.

În bibliotecă, fie ea municipală, județeană sau descoperită într-o călătorie unde ți-ai făcut o rezervare strategică, știind de existența acelui loc fantastic pentru lectură. Nimic nu incită mai mult și nu dă poftă mai multă de cuvinte ca prezența atâtor autori și volume sub unul și același acoperiș. Mark Twain spunea că într-o cameră bine garnisită cu cărți simți cum, într-un fel misterios, absorbi prin piele toată înțelepciunea care se găsește în acele volume, fără ca măcar să deschizi vreunul din ele.

În metrou/ autobuz când mergi spre locul de muncă sau când te întorci acasă. Legănatul e și el plăcut, dar cititul în aceste mijloace de transport are și o componentă practică: el te ajută să suporți mai ușor înghesuiala și te protejează de fețele mohorâte.

În tren/ avion. Diferite față de metrou și autobuz, pentru că înseamnă de cele mai multe ori că ești pe cale să pleci într-o călătorie. Și e cel mai plăcut sentiment din lume ca trenul/ avionul să te ducă într-un anume spațiu, iar odată cu cartea să plonjezi într-un altul. Cu corpul mergi într-o direcţie, iar mintea te duce în alta, dintr-o cu totul altă emisferă, poate. Călătorești în două feluri, la fel de palpitante.

Într-o ceainărie pentru că, dacă ai lângă tine o cană mare de ceai și niște biscuiți sau dulceață, cartea ta e perfect accesorizată.

Lângă o sobă duduindă sau un șemineu, într-o cabană de munte, când plouă afară. Și neapărat cu șosete groase în picioare, ghemuit într-un fotoliu. De ce? Pentru că toate simțurile sunt alerte, iar combinația de adrenalină, teamă și plăcere este un preludiu senzitiv care nu poate decât să ajute cărții.

Lângă un brad împodobit, cu tot cu luminițe aprinse. Musai de citit sunt poveștile de iarnă, ceva de Dickens, de exemplu. Ideal ar fi ca într-o mână să ții cartea, iar cu cealaltă să mângâi un câine blănos sau o pisică care toarce.

Evident, la fel de populare sunt și lecturile în hamac, în grădină, într-un leagăn sau într-un pod plin cu antichități. Spațiul unde citim potențează actul lecturii, dându-i noi semnificații și îmbogățind experiența aceasta fantastică.

Voi aveți locuri preferate de citit?

Alte întrebări interesante