Scrie un text in care sa prezinti structura tema si subiectul romanului Ultima noapte de dragoste, Intaia noapte de raboi. (Urgent va rog frumos)
Răspunsuri la întrebare
Salutare!
Tema
-crearea unui erou intelectual analitic si introspectiv, inspirat din mediul citadin.
Structura
-este structurat in doua parti (corespunzatoare celor doua jumatati ale titlului),care urmarsc cele doua experiente ale eroului: iubirea si razboiul.
-este un roman confesiv.
Subiectul
”Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi”,romanul lui Camil Petrescu,e compus din doua parti care nu au intre ele decat o legatura occidentala.Prima parte e un roman pasional, in care ni se descrie”istoria geloziei lui Stefan Ghiorghidiu”,in sufletul caruia evenimentele zilnice iau proportii exagerate si oarecum ridicole.Gelozia nu se poate masura decat prin puterea de iubre si de idealizare a femeii.
Romanul incepe in ajun de declarare a razboiului,cand sublotenetul Stefan Ghiorghidiu, concetrat in lucrarilede “fotificare” din regiunea Dambovitcioarei,face eforturi disperate sa obtina o permisiune de doua zile pt a merge la Campulung. O scrisoare de la fosta lui sotie (Ela) cu care se reconciliase de cateva saptamani, il chiama. Discutia in popota ,pe tema dragostei si raspunderilor reciproce,inveninata si altercata, ne introduce in miezul povestiriice se deschide cu chiar capitolul al doilea:”-Domnule,nvasta
trebuie sa fie nevasta si casa casa.Daca-i arde de altele sa nu se marite(…)
“-Cu ce drept sa ucizi o femeie ca nu te mai iubeste?(…)Cum poti sa ai cruzime sa siluiesti sufletul unei femei?Dreptul la dragoste e sfant domnule….Da..da….”.In cel De-al doilea capitol, autorul reconstituie acest roman al dragostei lui S.Ghiorghidiu pentru colega de Universitate(cu care era insurat de doi ani si jumatate),acea dragoste spulberata in cenusa de entuziasme si dezamagitri ale trecutului.
Partea a doua este un remarcabil jurnal al unor aspecte din razboi, cu toate noptile strategice inoportune .Altfel spus volumul doi este un jurnal de companie care ar fi putut sa lipseasca fara a stirbi din substanta romanului.