Limba română, întrebare adresată de costinmario909, 8 ani în urmă

Scrie un text narativ, de 150- 250 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare elocventă pentru modul în care ai ajutat să se integreze în clasa ta un copil discriminat de alți colegi. În elaborarea compunerii vei avea în vedere: - construirea unor idei creative adecvate cerinței, respectând relația dintre temă și conținut; 4 puncte - respectarea convenţiilor unui text narativ şi a structurii unei compuneri; 4 puncte - realizarea coerenţei tematice şi a coeziunii, 2 puncte - utilizarea a două figuri de stil diferite; 2 puncte - construirea a două structuri diferite asociate senzațiilor ( ce se vede/ se aude / se simte/ se atinge); 2 puncte - utilizarea claselor morfologice specifice și a timpurilor verbale adecvate. 2 puncte Vei primi 16 puncte pentru conținutul compunerii și 4 puncte pentru redactare. Notă! Punctajul pentru redactare se acordă doar în cazul în care compunerea are minimum 150 de cuvinte și dezvoltă subiectul propus.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de misha1000
2
Era o zi ce mi-a adus bucurie in suflet. Ajutând parca sufletul meu a fost salvat din ghiarele răutății. Am reușit sa fac o diferența in lume, sa împrăștii binele, astfel ma gândesc cu gratitudine la acest eveniment ce mi-a fericit inima și care încă o face aducând in mintea mea câte o imagine abstractă cu aceasta întâmplare, ancora amintirilor mele.
O fetița cu o privire gingașa s-a hotărât sa apăra in clasa noastră. Avea ochii mari, ce prin întunericul lor transmiteau atât de multe, pot spune ca îți săgetau pieptul și îți străpungeau inima. Nu voi uita niciodată cum stătea timida cu privirea in pământ dorind parca sa se ascunde de lume, de noi. Și de ce ar fi vrut sa se îndepărteze asa, sa dispară, parca sa nu fie văzută, fiind atât de frumoasa la suflet? Emana o elegantă ce te purta intr-un vis avand rochița aceea Galbena ce strălucea la contrastul cu pielea-i maslinie, dând impresia ca are gene exotice.
Avea un tic de a-și mișcă piciorul, și la vederea acestui obicei simțeam cum clocoteste ceva in ea, lucruri nespuse și amintiri neuitate. M-am dus la ea, am salutat-o și m-am prezentat. Ea cu un zâmbet timid a evitat sa-mi răspundă la salut, dar intr-un final mi-a ștrans mâna moale, gentil, cu elegantă. Am observat, acesta a fost singurul lucru ce aveam putința sa-l fac. Din comportamentul ei, mi-am dat seama ca oamenii au fost rai cu ea. O văd in privirea ei, tristețea dezamăgirii ce o aduc oamenii, din care rezulta neîncrederea in ei. Dar mai văd un lucru, dincolo de teama in ființa umană văd empatie. Empatie? Mai are rost de așa ceva, după câte a îndurat? Aparent, experiențele sale și cunoașterea ce au adus-o acestea nu au fost in zadar, ea a stiut sa le fructifice, “sa faca Rai din ce are”.
Dupa aceste analize, cu bucurie m-am așezat lângă ea, dorind sa ma infrupt cu dulceața nectarului ce-l poate oferi un suflet atât de bun. In schimb, i-am oferit prietenie pura, un umăr de plâns si iubire din plin. Mi-am zis ca trebuie sa-i ofer ceva valoros, in schimbul faptului ca a ales sa nu se inraiasca după evenimentele nefericite din viața, si așa am făcut. Am devenit amicul ei, colegul ei, cel cu care își împarte pachetul, acela cu care colaborează pentru proiectul de la istorie, dar, ba mai mult, cel ce depune efort sa o faca fericita, caci merita din plin.
Aceasta a fost întâlnirea cu prietena si partenera cu care împart anii de școala. Ani ce au devenit mai frumoși odată cu venirea ei aici. Indiferent de genele ce ne influentează aspectul, ceea ce contează cu adevărat este cum este construit interiorul nostru si cum alegem sa-l șlefuim, caci sinele fiecăruia este si va fi întemeiat întotdeauna perfect, bun, dar va fi mereu influențat de ceilalți și de modul in care gândim și ce alegem.

misha1000: Sper sa îți fie de folos:)))
misha1000: Nu știu dacă am respectat numărul de cuvinte… sper ca nu am scris prea puțin
misha1000: :))))
costinmario909: mulțumesc
misha1000: Cu drag
Alte întrebări interesante