Scrie un text narativ, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să prezinți reîntâlnirea cu cineva drag, pe
care nu l-ai văzut de foarte mult timp, incluzând o secvență dialogată, de minimum patru replici, și una
descriptivă, de minimum 30 de cuvinte.
Punctajul pentru compunere se acordă astfel:
• conținutul compunerii – 12 puncte
• redactarea compunerii – 8 puncte (marcarea corectă a paragrafelor – 1 punct; coerența textului – 1 punct;
proprietatea termenilor folosiți – 1 punct; corectitudinea gramaticală – 1 punct; claritatea exprimării ideilor –
1 punct; ortografia – 1 punct; respectarea normelor de punctuație – 1 punct; lizibilitatea – 1 punct).
Notă! Compunerea nu va fi precedată de titlu sau de motto. Punctajul pentru redactare se acordă doar
în cazul în care compunerea are minimum 150 de cuvinte și dezvoltă subiectul propus.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
La inceputul vacantei de primavara am plecat intr-o excursie de cateva zile in Suceava. Orasul care a fost cetatea de scaun a Moldovei, m-a fascinat de fiecare data. Acolo, in copilarie, mergeam la niste prieteni de familie, unde m-am imprietenit cu alti copii. Cu unii dintre ei am pastrat legatura de-a lungul timpului prin mijloacele de comunicare.
Asteptam sa revad acest oras in care nu mai fusesem de mult timp, si fiecare zi ma emotiona caci stiam ca acolo imi voi revedea un prieten drag pe care nu-l mai vazusem de la terminarea clasei a VIII a.
Drumul a fost incarcat de stari emotionale, ma gandeam ca vom fi , cu siguranta , amandoi foarte nerabdatori sa ne reintalnim. Timpul s-a scurs cu repeziciune si deodata m-am trezit in parcul de la universitate, locul revederii.
Inainte de a-l anunta ca am ajuns, mi-am rezervat pentru mine cateva clipe pentru a redescoperi acel loc in care in copilarie ne jucam. Privirea mi s-a oprit mai intai asupra cerului albastru de primavara luminat de soarele caldut. Pasarile infrumusetau decorul prin cantul lor vesel in timp ce razlet isi facea aparitia cate un nor alb ca neaua.
Iarba de culoarea smaraldului domina intreaga natura si relaxa gandurile, dar mai ales , linistea emotia. Florile multicolore inmiresmau aerul primavataric si aduceau veselie. Copiii erau energici, zburdau prin iarba verde crud si isi continuau jocul.
In timp ce priveam acest peisaj am simtit o atingere prieteneasca ppe umar. Am intors privirea si l-am vazut pe bunul meu prieten drag. Emotionati, ne-am privit mai intai, iar apoi am inceput sa ne vorbim.
- Salut, amice! Cat de mult ma bucur sa te revad!
- Salut, prietene! Si eu ma bucur nespus. Ce mai faci?
- Bine. Am vrut sa-ti fac o surpriza si sa ne reintalnim. Am tot vorbit la telefon atat de mult, insa am considerat ca a venit vremea sa ne revedem.
- Daca ai sti cat de mult m-am bucurat cand m-ai anuntat ca vii! Stii ca vei fi cazat la mine acasa. Totul e pregatit. Am aranjat un foisor in care vom depana amintiri din copilaria noastra.
- Perfect! Atunci, sa mergem.
Ne-am indreptat spre casa lui unde am petrecut cateva zile in care
ne-am inicarcat cu energie pozitiva.
Explicație:
In contruirea unui text, este indicat sa citim cu atentie cerintele. Am inceput cu secventa narativa, acolo unde am construit contextul pentru celelalte cerinte.
Dupa precizarea informatiilor, mi-am creat contextul pentru secventa descriptiva. Am pus accentul atat pe spatiul cosmic, cat si pe cel terestru.
Ulterior, am introdus si secventa dialogata.