Limba română, întrebare adresată de DariusTheGamer, 8 ani în urmă

Scrie un text narativ literar, de minim 80 de cuvinte, în care personajul principal să fie un animal sau o plantă. Poți introduce și replici sau scurte pasaje descriptive

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
4

Textul narativ literar presupune relatarea unor evenimente, întâmplări ce au personaje.

Pentru realizarea acestui text narativ, te poți folosi de personificare – figură de stil ce oferă însușiri omenești unor obiecte, animale, plante etc.

Astfel, ai putea pune în lumina reflectoarelor un animal – un câine, spre exemplu – ce se decide să meargă într-o aventură. Poți oferi un nume acestui câine – Rex, spre exemplu - și îl poți prezenta. Astfel:

Rex – câinele aventurier.

Rex se decide într-o zi că se plictisește, pisica din curte nu îi oferă atenție și astfel, ia decizia de a porni într-o aventură. Rex este un ciobănesc german, un câine mare, cu blană ce în lumina soarelui pare a fi aurie. Este un câine isteț și surprinde pe toată lumea. Este înzestrat cu un lucru ce îl face aparte – el poate vorbi.

Rex pornește, așadar, în aventură. Părăsește curtea în care este domiciliat și o ia pe stradă-n jos. În jurul său sunt case nenumărate, case pe care el le vede adesea atunci când iese la plimbare cu Nora – stăpâna lui. Ajunge într-un parc, un parc unde nu a mai fost. Analizează parcul și întâlnește un câine care pare a fi singur – o fi și el într-o aventură?

- Bună! Te-ai rătăcit sau ești în aventură? Îl întreabă el.

Câinele se uită confuz la Rex, moment în care Rex își dă seama că cel căruia i-a vorbit nu are darul pe care el îl are. Pleacă dezamăgit de acolo și găsește o jucărie – o minge spartă, mai exact. Pentru Rex, această minge este nemaipomenită. Este o jucărie pe care o va prețui! O ia în gură și fuge cu ea de jur împrejur, bucurându-se de obiectul găsit. Se decide să-și continue aventura și părăsește parcul. Un lucru nu a luat Rex în considerare – noțiunea timpului. În timp ce se plimba pe stradă mândru cu mingea în gură, aude din depărtare un strigăt disperat: Rex! Rex!

Recunoaște vocea, e o voce inconfundabilă – este Nora, stăpâna lui. Fuge spre ea cu jucăria și se bucură să o vadă, însă Nora pare mai degrabă îngrijorată. Rex nu înțelege de ce, și ar vrea să o întrebe, însă acest lucru nu este posibil, fiindcă Nora nu știe că Rex poate vorbi. Așadar, dă din codiță și speră că Nora este bine. Se întorc împreună acasă și își plănuiește următoarea aventură. Din aceasta a rămas cu o jucărie de care va avea grijă!

Poți descoperi ce este textul narativ literar aici: https://brainly.ro/tema/5603763

Spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante