scrieti 3 texte:
1.literar
2.stiintific
3.utilitar
in care fiecare sa aibe intre 5 si 10 enunturi
Răspunsuri la întrebare
Erau odată un moşneag şi-o babă; şi moşneagul avea o fată, şi baba iar o fată. Fata babei era slută, leneşă, ţâfnoasă şi rea la inimă; dar, pentru că era fata mamei, se alinta cum s-alintă cioara-n laţ, lăsând tot greul pe fata moşneagului. Fata moşneagului însă era frumoasă, harnică, ascultătoare şi bună la inimă. Dumnezeu o împodobise cu toate darurile cele bune şi frumoase. Dar această fată bună era horopsită şi de sora cea de scoarţă, şi de mama cea vitregă; noroc de la Dumnezeu că era o fată robace şi răbdătoare; căci altfel ar fi fost vai ş-amar de pielea ei.
Fata moşneagului la deal, fata moşneagului la vale; ea după găteje prin pădure, ea cu tăbuieţul în spate la moară, ea, în sfârşit, în toate părţile după treabă. Cât era ziulica de mare, nu-şi mai strângea picioarele; dintr-o parte venea şi-n alta se ducea. Ş-apoi baba şi cu odorul de fiică-sa tot cârtitoare şi nemulţumitoare erau. Pentru babă, fata moşneagului era piatră de moară în casă; iar fata ei, busuioc de pus la icoane.
text stiintific
Ciuperci comestibile din regnul Fungi de tip Ascomycota precum Basidiomycota (care au pălărie și picior), a nu se confunda cu ciupercile microscopice, mucegaiurile și cele care produc bolile numite micoze) există în număr mare. Aici sunt enumerate doar câteva exemplare. Și în România sunt cunoscute peste 2.500 de soiuri de ciuperci basidiomicete din care mai mult de 500 sunt comestibile, fiind mai mult sau mai puțin gustoase.
text utilitar
Studiul limbii romane se axeaza pe doua coordonate principale:
2) functionala
Avand ca obiectiv deprinderea elevilor de a folosi limba romana corect ,adecvat si eficient in producerea si receptarea faptului lingvistic .Se recomanda actualizarea ,consolidarea si imbogatirea prin exercitii a continuitatii ciclul gimnazial catre cel licea.Activitatile didactice ale acestei discipline vor debuta cu o diagnoza atenta a grupului de elevi ,se va realiza concomitent o apreciere a comportamentului lingvistic.