scrieți care este sistemul de educatii din america . 100-150 de cuvinte
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Structura invatamantului
Pe langa conceptul educational, un alt punct comun al sistemelor educationale din statele americane este structura acestora. Invatamantul este de trei tipuri: elementar/primar, secundar (care reuneste invatamantul general cu cel liceal) si postsecundar/superior.
Copiii incep sa mearga la scoala incepand cu varsta de 5 ani si finalizeaza liceul la varsta de 18 ani (invatamantul K-12 se refera la intregul ciclu primar si secundar de scolarizare). In functie de stat, modelele dupa care invatamantul este structurat sunt urmatoarele:
Modelul 6+3+3: scoala primara (K-5), scoala generala (6-8), liceul (9-12);
Modelul 8+4: scoala primara (K-8), liceul (9-12);
Modelul 6+6: scoala primara (K-6), scoala generala si liceul combinate (junior & high school, 7-12).
Invatamantul primar (Elementary School/Primary School)
Gradinita este debutul ciclului primar de invatamant, iar copiii incep sa o frecventeze de la varsta de 5 ani. Pe parcursul scolii primare, elevii isi pun bazele cunostintelor generale, acestia invatand sa citeasca si sa scrie. De asemenea, elevii deprind notiuni elementare de matematica, de geografie, de cultura civica, muzica, stiinte, de sanatate si educatie fizica. De cele mai multe ori, limbile straine sunt introduse incepand cu anii de scoala generala (middle school/junior high school).
Invatamantul primar (Elementary School/Primary School)
Invatamantul general (Middle School/Junior High School)
Odata ajunsi in scoala generala, elevii au parte de un curriculum ceva mai flexibil, avand atat materii obligatorii, cat si optionale. Numarul materiilor si combinatiile de cursuri variaza in functie de district si de tipul de diploma dorit. La materiile obligatorii, precum matematica, engleza si stiinte, elevii pot fi plasati intr-o grupa de studiu corespunzatoare nivelului lor academic.
Invatamantul liceal (High School)
Cu toate ca nu exista un curriculum national unitar, continutul general al programei liceale are multe puncte comune, iar conditiile necesare pe care un elev trebuie sa le indeplineasca pentru absolvirea liceului sunt similare.
Materiile obligatorii formeaza orarul saptamanal al elevului laolalta cu materiile optionale alese. Unele dintre materiile obligatorii sunt: engleza, matematica, limbile straine, educatia fizica, artele si/sau muzica, stiinte generale, studii sociale (materie care imbina istoria, politicile si geografia). In plus, elevii au flexibilitatea de a-si alege nivelul la care sa studieze materiile obligatorii si pe cele optionale, sub indrumarea consilierului scolar si a parintilor.