Limba română, întrebare adresată de Icahotea, 9 ani în urmă

Scrieti definitia acestor cuvinte:
Def: a predix si sufic
Def: modul participiu si modul gerunziu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gudronn30
1
Sufixul este o îmbinare de sunete (litere din alfabet) sau un singur sunet care se adaugă după rădăcina sau după tema unui cuvânt pentru a crea cuvinte sau forme gramaticale noi
Prefixul sau afixul reprezinta literele din alfabet sau grupul de litere, care se atașează înaintea rădăcinii sau a temei unui cuvânt, pentru a forma un derivat cu forme gramaticale noi (nu este obligatoriu)
Modul participiu este un mod nepersonal (nepredicativ) care arată o acțiune trecută și terminată. Verbele la participiu se termină în t (mâncat, citit, văzut, alergat) sau s (spus, zis).
Gerunziul este un mod nepersonal, care nu poate fi niciodată verbul principal (predicatul) al propoziţiei. El nu are forme diferite în funcţie de persoană şi exprimă o acţiune în curs de desfăşurare, fără referire la momentul vorbirii. Formal poate fi recunoscut după terminaţia -ând pentru toate verbele (cântând, văzând, spunând, având) cu excepţia celor terminate la infinitiv în -i (citind, privind, zâmbind) şi a celor a căror rădăcină se termină în -(tăind, liniind, apreciind).


Icahotea: Multumesc mult
Alte întrebări interesante