Limba română, întrebare adresată de maxinfo9573, 8 ani în urmă

Scrieti din text:
a. un verb la timpul prezent:___________________________;
b. un substantiv propriu:_____________________________;
c. un substantiv neutru:_____________________________;
d. un adjectiv:_____________________________________.

Textul:
Dimitrie îngenunchează înaintea tatălui său, care rostește grav și rar:
- Te blagoslovesc, Dimitrie, fiul meu, în drumul tău greu și necunoscut. Să ții fruntea sus și să nu uiți că Domnul ține cu cei curajoși, înțelepți și îngăduitori. Trăind între străini, vei învăța să-i iubești și mai mult pe ai tăi. Locuind pe alte meleaguri, vei învăța să ții și mai mult la colțul cela de țară pe care ți l-a hărăzit Dumnezeu ca să vezi lumina zilei. Să înveți graiul dușmanului, ca să-l cunoști mai bine. Să fii mai viclean decât el, și dacă te-a ajuta Cel de Sus – mai înțelept decât acesta. Să nu ai altă patimă, decât cea a cărților. Toate celelalte sunt vânare de vânt și amăgire de suflet. Să știi că acolo nu-ți aperi părintele, ci țara. Că ești mai mult fiul Moldovei, decât al lui Constantin – Vodă, domnul țării. Și acum, ridică-te să te sărut. Și să pornim la drum cu dreptul, să fie într-un ceas bun.
Așa într-o zi din toamna anului 1668, Dimitrie Cantemir lua drumul Istambulului. Până aproape de Dunăre îl petrecură rudele sale, profesorul și prietenii săi...
Acolo, la mal de Dunăre, își luă rămas - bun de la cei dragi sufletului, de la țară.
Adio, Moldovă! Adio, ape, păduri, munți câmpii! Adio, copilărie!
Înconjurat de frumusețile neasemuite ale vechiului Constantinopol, Cantemir nu încetează nici pentru o clipă să se gândească la destinele țării sale: “Acel colț de țară îmi surâde mai mult decât oricare altul pe pământ”.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabrielailioi13
5

Răspuns:

ingenucheaza- prezent

Dimitrie- substantiv propriu

meleaguri- substantiv neutru

viclean- adjectiv


maxinfo9573: ms mult, dar daca ai putea sa faci si : Scrie un enunț în care cuvântul mai să aibă alt sens decât cel din text.
maxinfo9573: sau lasa acuma nu-mi tre
maxinfo9573: daca ai putea sa Alcătuieşte un text din cinci enunţuri dezvoltate, cu titlul: Patria
Alte întrebări interesante