Limba română, întrebare adresată de bosslite23, 8 ani în urmă

Scrieți doua secvențe din romanul Maitreyi în care este prezenta metafora iubirii.

Urgent! 100 puncte!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de OwNok
10

Răspuns:Tipul şi geneza romanului: Romanul a apărut în 1933 şi face parte din literatura modernă interbelică. Exprimă fascinaţia pe care India a exercitat-o asupra sa. Perspectiva narativă a naratorului –personaj,Allan, este dublă: contemporană şi ulterioară (trecutul întâmplărilor şi prezentul scrierii).

El povesteşte cea mai importantă experienţă din viaţa sa: iubirea pasională pentru o indiancă, Maitreyi,

de 16 ani. Este un roman exotic, de dragoste, modern, subiectiv scris la pers.I, al experienţei şi al autenticităţii, adică inspirat din realitate.

Romanul seamănă deci cu o mărturisire şi combină mai multe specii: jurnal, eseu, naraţiune  la pers I. 

Scriitorul s-a inspirat din experienţa sa de viaţă, din anii petrecuţi în India în casa  profesorului Dasgupta, unde s-a îndrăgostit de fiica lui.

Tema: este iubirea imposibilă şi tragică între 2 personaje care aparţin culturilor diferite: Orient-fata şi Occident-bărbatul

( seamănă cu Romeo şi Julieta).

Romanul a apărut în 1933 şi face parte din literatura modernă interbelică.

Este expresia mirajului pe care India a exercitat-o asupra sa.

Perspectiva narativă este unică şi aparţine personajului-narator, Allan ( are 23 de ani), care relatează cea mai importantă experienţă din viaţa sa: iubirea pasională pentru o indiancă. Ca tip de roman este exotic, prezentând India, modern, subiectiv, de dragoste, al experienţei şi al autenticităţii. ( e o mărturie directă a experienţei de viaţă- conform adevărului).

Romanul mai are caracter de confesiune şi îmbină mai multe specii literare: jurnal, eseu şi naraţiunea la persoana I, sg.

Autorul a consemnat într-un jurnal real povestea de dragoste trăită la Calcutta, alături de fiica profesorului Dasgupta, Maitreyi, gazda lui din India, unde a petrecut 3 ani primind o bursă. Aici învaţă sanscrita şi studiază filozofia hindusă.

Astfel însemnările din jurnal vor sta la baza romanului, care aparţine ficţiunii, fiind modificate: numele şi ocupaţiile unor personaje, ca şi finalul întâmplării ( „Memorii”).

Doi îndrăgostiţi: Devi Maitreyi, poetă indiană şi Mircea Eliade vor povesti despre aceeaşi iubire în 2 romane diferite: „Maitreyi”, „Dragostea nu moare” în limba bengaleza.

Pe baza celor afirmate mai sus putem spune ca aceasta opera este un roman exotic, subiectiv, de dragoste.

Alte întrebări interesante