scrieți funcție președintelui României (minim 5)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
- Președintele României este șeful de stat al României. El are rolul de a reprezenta statul român în relațiile internaționale; conform Constituției, este garantul independenței naționale, veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate. De asemenea, președintele este comandantul forțelor armate și îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
- Până la abdicarea forțată a regelui Mihai I, atribuțiile de șef al statului român au fost deținute și exercitate de rege. Odată cu proclamarea republicii, la 30 decembrie 1947, aceste atribuții au fost preluate de un organ colegial, denumit Prezidiul republicii. Conform Constituției din 1948, funcția de șef de stat este încredințată Prezidiului Marii Adunări Naționale, menținut până în 1961, când a fost înlocuit de Consiliul de Stat.
- Funcția propriu-zisă de președinte al republicii a fost creată în anul 1974. Începând cu 27 decembrie 1989, se instituie funcția de Președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale, care primea și atribuțiile de șef de stat. La începutul lunii februarie a anului 1990, organele centrale ale puterii politice se reorganizează, prin constituirea Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), al cărui președinte preia și atribuțiile de șef de stat.
- În timpul primului său mandat, președintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcție de către Parlamentul României pe motiv de neconstituționalitate. Suspendarea a fost invalidată cu 74,48% din voturile exprimate la referendumul de demitere a președintelui organizat la data de 19 mai 2007. Traian Băsescu a fost suspendat din nou în 2012 în timpul celui de-al doilea mandat al său, iar referendumul de demitere a fost invalidat pentru neatingerea pragului legal de prezență la vot. Până la momentul actual, Băsescu rămâne singurul președinte al României după 1989 suspendat în cursul exercitării mandatului.
- În iunie 2010, președintele României, Traian Băsescu, avea 120 de consilieri[8]. 90 dintre ei erau consilieri cu diferite gradații și trepte de încadrare, adică slujbași de rang superior, iar 20 aveau rang[8]. 10 dintre cei din urmă erau consilieri prezidențiali asimilați funcției de ministru, iar ceilalți 10 erau consilieri de stat al căror rang este identic cu funcția de ministru-adjunct.
- sper ca te am ajutat
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Istorie,
9 ani în urmă
Religie,
9 ani în urmă