Limba română, întrebare adresată de leancamaria665, 8 ani în urmă

Scrieti legenda apariției limbii romane

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de carablutvali
5

Explicație:

Originea limbii române este legată de procesul de formare a poporului român, proces de sinteză daco-romană, asupra căruia s-au exercitat în timp şi alte influenţe. Procesul de formare a limbii române este unul complex şi de lungã durată.

În ciuda împrumuturilor diverse din alte limbi cu care a venit în contact, româna este o limbă romanicã pentru cã elementele sale constitutive - sistemul fonetic, structura gramaticală şi cea mai mare parte a fondului lexical principal - sunt de origine latină.

Limba română face parte din familia limbilor romanice, împreunã cu limba franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană, provensală, retoromanã, sardă, dalmată.

Toate limbile romanice au evoluat din limba latină populară (vulgarã), varianta orală a limbii latine, folosită în vorbirea familiară şi care ignora aspectele normative.


leancamaria665: Multumesc dar nu am nevoie de teorie , nu am vrut să te supăr dar am nevoie de ceva cu fir narativ o poveste ceva mai fantastic, dar oricum iti multumesc mult pentru raspuns.
Răspuns de angelicagiurgipeh6m7
5

Răspuns:Istoria limbii române este la fel de controversată ca și cea a poporului român, din două motive principale, unul științific, celălalt politic. Din punct de vedere științific, penuria izvoarelor istorice, în special a celor scrise, permite numeroase interpretări, pe care numai lingvistica comparată, lexicologia și toponimia le pot confirma sau infirma, rareori definitiv. Interesele politice, care exprimă revendicările odinioară teritoriale, astăzi mai mult regionale, culturale, identitare ale statelor vecine, ale României însăși și ale minorităților conlocuitoare, au creat mai multe variante de istorie a limbii române, din acestea derivând variante de istorie a poporului român.

Explicație:

Alte întrebări interesante