Biologie, întrebare adresată de EuAreNevoieAjutor, 9 ani în urmă

Scrieti-mi un eseu despre neuroni, pls

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AnelisseBrainly
2
Țesutul nervos este format din neuroni și celule gliale.
Neuronii sunt celule specializate în generarea și conducerea impulsurilor nervoase. Ei primesc, prelucrează, memorează și transmit informații.
Un neuron este format din corp celular și două feluri de prelungiri: una sau mai multe dendrite și un singur axon.
Corpii neuronilor formează substanța cenușie a sistemului nervos, iar prelungirile - fibre nervoase - intră în alcătuirea nervilor și a substanței albe. Dendritele conduc impulsul nervos spre corpul celular, iar axonii de la corpul celular spre terminațiile dilatate ale acestora (butoni terminali).
Neuronii comunică atât între ei, cât și cu celule efectoare (musculare și glandulare) prin structuri numite sinapse. Aici, transmiterea impulsului nervos se face cu ajutorul unor substanțe numite mediatori chimici. În momentul în care impulsul nervos ajunge la butonul terminal, mediatorul chimic este eliberat în fanta sinaptică (spațiu sinaptic) și acționează asupra membranei neuronului următor (postsinaptic).
Celulele gliale, mult mai numeroase decât neuronii, au forme și mărimi variate, ale au diferite funcții, în sprijinul activității neuronilor: de susținere și de hrănire a neuronilor, de sinteză a mielinei (teacă protectoare a fibrei nervoase), de a fagocita neuronii distruși etc.
Alte întrebări interesante