Limba română, întrebare adresată de cristy799, 9 ani în urmă

Scrieti o pagina despre imaginea familiei Moromete asa cum apare in scena cinei . Nu omiteti sa va referiti la valoarea literara ( succesiunea fireasca a momentelor epice,autenticitatea vorbirii taranesti ,identificarea unor detalii semnificative , referitoare la comportament ,gesturi,mimica,voce).

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AmeliaMihaela
247
Morometii se afa la cina , stransi "in tinda " in jurul unei mese mici ,joase si rotunde,"pe niste scaunele cat palma ", asezati "unul langa altu ,dupa fire si neam " Cei trei frati vitregi stateau spre parte dinafara a tindei , "ca si cum ar fi fost gata in orice clipa sa se scoale de la masa si sa plece", prevestinda parca fuga la Bucuresti; in parte spre vatra , aproape de vatra si de oale statea "intotdeauna "Catrina , avand langa ea pe Niculae , pe Ilinca  si pe Tita , "copii facuti cu moromete .
Autoritatea capului familiei  este sugerata inca de acum, deoarece Moromete "statea parca deasupra tuturor " , veghindu-si familia , stapanind" cu privirea cu fiecare "
Atmosfera est tensionata , fiecare dintr-e membrii ei avand nemultumiri  care mocnec sa izbucneasca in conflicte ce aveau sa zguduie puternic familia , ducand la destramarea ei

Alte întrebări interesante