Limba română, întrebare adresată de laviniaiancu2252, 8 ani în urmă

Scrieti rezumatul primei secvențe din textul "Florin scrie un roman" de Mircea Cărtărescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gg838
11


De Mircea Cartarescu

Dupa ce scapa dintr-o alta primejdie, Florea haiducul poposeste la hanul Aniţei,unde hangita voioasă şi zglobie împarte zâmbete şi cofe cu vin trecătorilor. Haiducul este incantat de atmosfera de la han care este veselă şi plină de viaţă.

El se destainuie cu incredere Aniţei spunandu-i că are o viaţă de fugar fiind urmarit mereu de potera trimisă de Vodă pe urmele lui, deoarece isi petrece viaţa însemnând la răboj pe boierii care îi obidesc pe ţărani şi pe care îi judecă aşa cum ştie el. Deasemeni Florea marturiseste hangitei ca e urmarit de căpitanul Gealatu al cărui chip hâd, haiducul îl visează şi noaptea.

Anita, vicleana, îl asculta cu prefacuta compasiune dar îl trădează,razbunatoare pentru ca nu ii impartasise dragostea ce i-o purta si ii pune somnoroasă în vin. Dupa ce haiducul adoarme, hangita urcă într-o odaie de taină unde capitanul Gealatu aşteaptă ascuns si il instiinteaza ca i-a implinit cererea si ca a venit momentul in care poate sa ii ia gatul haiducului.

Capitanul Gealatu,ajus în faţa lui Florea, scrâşneşte din măsele, îl ia de plete şi îi spune să-şi facă rugăciunea din urmă. Haiducul îl fulgeră cu privirea şi şuieră intr-un fel stiut numai de el.Apare un cal alb, coborât parcă din basme, cu coama în vânt, care năvăleşte în odaie, necheză îngrozitor şi ii zdrobeşte capul lui Gealatu cu copitele .

Haiducul rupe frânghiile, făcându-i pe poteraşi să cadă ca spicele, da foc hanului, pedepsind-o astfel si pe Aniţa care rămâne plângând la marginea drumului.

Povestirea se încheie cu imaginea impunatoare a haiducului care încalecă şi pleaca spre a savarsi alte fapte vitejesti.

SFARSIT.

...


laviniaiancu2252: ms
gg838: cu plăcere
laviniaiancu2252: :))
gg838: ;))
Alte întrebări interesante