Limba română, întrebare adresată de cncncnncncn, 8 ani în urmă

scrieti sobieski si romanii prin momentele subiectului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andr33a840
16
In expozitiune, cititorul face cunostinta cu locul, timpul si o parte dintre personaje.
În toamna anului 1686, Moldova, personajele fiiund Ion Sobieski, Iablonovski si Potoţki.
Intriga este data de faptul că regelui Poloniei îi apare in cale o cetate, Cetatea Namțului, acesta dorind sa o cucereasca.
Desfasurarea actiunii cuprinde succesiunea intamplarilor, in ordinea in care s-au petrecut.
Pe la sfarsitul lui sepembrie 1686, pe drumul spre Cetatea Neamtului se vedea oastea poloneaza, in frunte cu Sobieski, Iablonovski si Potoțki. Ei se intorceau dupa o lupta pierduta. Sobieski a vazut Cetatea Neamtului si se decide sa o cucereasca, crezand ca acolo erau ascunse bogatiile domnitorului moldovean. Dar dorea sa se razbune si pe Cantemir, care il infranase. Potoțki l-a sustinut, iar Iablonovski i s-a impotrivit, spunand ca nu sunt pregatiti.
In cetate se aflau 19 plaiesi, trimisi de ispravnicul de Iasi. Dar strajerul vazuse o oaste mare. Batranul plaiesi, a spus ca se incuie portile si sa se intareasca zidurile. Sobieski trimise un ofiter sa vorbeasca cu plaiesii. Acesta le spuse ca regele Poloniei vrea sa ii dea cetatea, cu tot cu averi si merinde. Moldovenii refuza, iar lupta incepu. Dupa cinci zile, acestia se predara cu conditia sa fie lasati in pace.
Sobieski se supara vazand cat de putini fusesera plaiesii si ca i s-au impotrivit. Acesta decide sa-i spanzure, dar Iablonovski ii spuse ca ei si-au facut decat ce aveau de facut si ca nu au nici o vina. Sobieski isi dadu seama ca plaiesii au dat dovada de vitejie si vrednicie.
Conducatorul polonez a hotarat sa ii lase sa plece si ii multumeste lui Iablonovski pentru ca la oprit inaite sa-i omoare pe cei doi oameni fara vina. Plaiesii plecara, Sobieski si armata lui isi continua drumul, iar cetatea ramase pustie.
Punctul culminant il constituie momentul in care plaiesii supravietuitori s-au predat in schimbul crutarii vietii lor.
Deznodamantul cuprinde incheierea intamplarilor: supravietuitorii români au fost lasati liberi, ba chiar au fost felicitati pentru vitejia lor, iar oastea poloneza a plecat mai departe spre casa, numarul ostenilor fiind micsorat simtior.


Sper ca te-am ajutat!!

cncncnncncn: supeeeeeeeeeeeeeeer credeam ca o sa faci troll
Andr33a840: nu fac eu de astea =]]
cncncnncncn: ok ms muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuult
Andr33a840: cu placere!
Alte întrebări interesante