Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Scrieti textul la persoana a treia! VA ROG DAU COROANA!!!
textul:
Când aveam 14 ani, pot să spun că toată lumea îi asculta pe Michael Jackson sau Madonna. Le înregistram toate melodiile când erau la radio și le ascultam pe walkman. Am avut și filme de cult pe care ne-a plăcut să le vizionăm de mai multe ori, de exemplu La Boum (știam totul despre Sophie Marceau!) Și Le Grand Bleu. Am fost cu toții și fani ai Indiana Jones! Am închiriat casete video: fiecare și-a ales filmul preferat și ne-am dus să le vizionăm la casa prietenilor noștri; mai mulți dintre noi aveam un magnetofon, dar câteva scopuri. am avut doar un computer acasă! Și bineînțeles, pe atunci, nu puteai viziona filme pe computer ...

VA ROG NU-MI SCRIETI PROSTII!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de claraweb
1

Răspuns:

Când aveau 14 ani, puteau să spună că toată lumea îi asculta pe Michael Jackson sau Madonna. Le înregistrau toate melodiile când erau la radio și le ascultau pe walkman. Au avut și filme de cult pe care le-a plăcut să le vizioneze de mai multe ori, de exemplu La Boum (știau totul despre Sophie Marceau!) Și Le Grand Bleu. Au fost cu toții și fani ai Indiana Jones! Au închiriat casete video: fiecare și-a ales filmul preferat și s-au dus să le vizioneze la casa prietenilor lor; mai mulți dintre ei aveau un magnetofon, dar câteva scopuri. Au avut doar un computer acasă! Și bineînțeles, pe atunci, nu puteai viziona filme pe computer ...

Explicație:

Puteai, de pe ultimul rând, are un sens generic, nu se referă la „ei” la care face referire textul, de aceea nu trebuie să îi se schimbe forma la pers. III.

Răspuns de ana555029
1

Răspuns:

când aveau 14 ani, puteau sa spuna ca toata lumea ii asculta pe Michael Jackson sau Madonna. Le întregistrau toate melodiile cand erau la radio si le ascultau pe walkman. Au avut si filme de cult pe care au placut sa le vizioneze de mai multe ori, de exemplu la boum (stiau totul despre Sophie Marceau!) Si Le Grand Bleu. Au fost cu totii si fani ai Indiana Jones! Au inchiriat casete video: fiecare și-a ales filmul preferat si s-au dus sa le vizioneze la casa prietenilor lor. Mai multi dintre ei aveau un magnetofon, dar cateva dintre scopuri. Au avut doar un computer acasa! Si bineînțeles, pe atunci nu puteau viziona filme pe computer.


ana555029: Sper ca e ok
claraweb: „Pe care le-au placut sa le vizioneze.” Pe care le-a plăcut.
ana555029: Au placut
ana555029: am corectat
claraweb: Ai corectat greșit. „Pe care le-a plăcut” e corect. Prin analogie, „pe care ne-a plăcut”. „A plăcut” are aici sens impersonal (adică nu se referă la o persoană anume) și prin urmare are formă unipersonală (doar de persoana a III-a singular).
claraweb: Dovada este și faptul că subiectul lui „a plăcut” nu este un pronume sau substantiv, ci o propoziție, respectiv subiectiva „să le vizioneze...” Verbele impersonale, prin definiție, nu pot avea ca subiect substantive sau pronume, ci doar propoziții subiective. În unele cazuri nu au subiect deloc, de ex. „plouă”.
Alte întrebări interesante