Limba română, întrebare adresată de SimonaIustin, 8 ani în urmă

scrieti un comentariu ptr poezia ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
1

Comentariu la poezia "Cămara de fructe" de Ion Pilat.

Această poezie face parte din genul liric, cu o profundă temă cromatică despre camara de fructe, care poate însemna atât amintirile poetului despre copilaria sa descrisă metaforic, cât și despre parfumul fructelor copilăriei sale.

Chiar din primul vers eul liric se distinge prin emoția poetului care spune: "deschid cu teamă ușa cămării de altadată", ceea ce înseamnă că temporizarea este copilăria trecută în "mireasma, și răcoarea poamelor uitate".

Tabloul cromatic din a doua strofă este sublim și sugestiv ca amintire, ceea ce înseamnă că ele "cresc pe poliți" exact ca fructele într-o cămară, acestea fiind amintiri frumoase dacă sunt descrise în culori pastelate și vii cu ajutorul epitetelor: "piersici de jar", "albaștri struguri".

În strofa a treia este eul melancolic al poetului, ce se simte într-o aură de basm și unde sunt deasemenea figuri de stil cromatice precum epitetul "pepeni cu miezul de rubin", sau comparația "ca soarele de vară".

În ultima strofă, amintirile poetului iau forme "fantasmogaric" și unde deasemenea sunt multe epitete, ceea ce face, în totalitatea lor, ca poezia să fie comparată cu un tablou cromatic ce ne duce cu gândul la un pastel.

Succes!

Alte întrebări interesante