scrieti un conspect pe tema purificarea substantelor
Răspunsuri la întrebare
La ce se refera purificarea?
Purificarea substantelor se refera la separarea impuritatilor ce le insotesc sau la separarea altor substante care ne intereaseaza in mod egal.
Cum sunt substantele pe care le analizam?
In general substantele de analizat nu sunt pure ci reprezinta amestecuri cu grade de complexitate diferite. Aceasta observatie este valabila atat pentru substantele din natura cat si pentru cele care se obtin in urma unor reactii chimice in laborator.
Cum se realizeaza purificarea?
Metodele de purificare depind de starea de agregare a componentelor ce se separă din amestecul respectiv. Purificarea substanţelor solide se face, de obicei, folosind diferenţa de solubilitate a substanţei respective intr-un dizolvant dat, la cald şi la rece şi anume substanţa se dizolvă in cantitate mai mare la cald, iar prin răcire precipită cantitativ.
Care sunt metodele de purificare a substantelor?
Metode mecanice:
-separarea sub lupa sau microscop
-sedimentare si decantare
- centrifugare
-filtrare
Metode fizice :
-distilare si rectificare
-extractie
- absorbtie
-adsorbtie
-sublimare
Metode chimice :
-precipitare
-cristalizare
Care sunt metodele de purificare a substantelor?
1.Distilarea
Distilarea este procesul de separare care presupune trecere a unui amestec lichid în stare de vapori prin fierbere, urmată de condensarea vaporilor obținuți.
Distilarea este un procedeu fizic de purificare, care se produce în 2 etape:
-etapa I: trecerea din stare lichidă în stare gazoasă
-etapa II: trecerea din stare gazoasă în stare lichidă
Aparatura necesara
Pentru distilarea simplă se folosesc următoarele ustensile de laborator: o sursă de căldură (bec Bunsen sau Teclu, după caz), un balon Wurtz și un refrigerent (unde are loc condensarea ulterioară), care poate fi prevăzut cu alonjă. De asemenea, se pot folosi diverse vase de colectare (pahar Berzelius, pahar Erlenmeyer, etc.)
2.Sublimarea si desublimarea
Ce este sublimarea?
În fizică, sublimarea este fenomenul de trecere, prin încălzire, a unei substanțe din stare solidă, direct în stare de vapori (gazoasă), fără a mai trece prin starea lichidă. Fenomenul de sublimare este endotermic, adică are loc cu absorbție de căldură (exemplu : naftalina, filamentul de la bec).
Ce este desublimarea?
Fenomenul invers, cel de trecere a unei substanțe din stare de vapori direct în starea solidă, poartă numele de desublimare. Fenomenul de desublimare este exotermic, adică are loc cu cedare de căldură. (exemplu: chiciura). Uneori, în nopţile geroase,dar senine de iarnă, apar flori de gheaţă pe geamuri, deşi nu a plouat,şi nici nu a nins! In plus, pe parbrizele maşinilor, sau ramurile copacilor, apare chichiura(particule solide de gheaţă).Prin desublimare, un corp cedează căldura pe care a absorbit-o la sublimare.
SPER CA TE-AM AJUTAT! SUCCES