Limba română, întrebare adresată de KROWW, 8 ani în urmă

Scrieti un eseu argumentativ de minimum 3 pagini in care sa demonstrati apartenenta basmului "Povestea lui Harap-Alb" la specia basmului cult.
Ajutor, dau coroana!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariam886
1

Răspuns:

Basmul cult este specia narativă amplă , cu numeroase personaje purtătoare ale unor valori simbolice, cu o acțiune care implicăfabulosul si care înfățișează parcurgerea drumului maturității de către erou .

Conflictul dintre bine si rau se încheie prin victoria forțelor binelui . Personajele îndeplinesc, prin raportare la erou, o serie de funcții: antagonist, protagonist si ajutoare . Reperele temporale și spațiale sunt vagi , nedeterminate .

Sper deosebire de basmul popular unde predomină narațiunea, basmul cult presupune îmbinarea narațiunii cu descrierea si dialogul.

Tema basmului este triumful binelui asupra raului. Motivele narative specifice sunt : superioritatea mezinului , călătoria si casatoria .

Fuziunea dintre real si fabulos se realizeaza inca de la început. Reperele spațiale sugerează dificultatea aventurii eroului , care trebuie să ajungă de la un capăt la celălalt al lumii ; in plan simbolic de la imaturitate la maturitate.

Parcurgerea drumului maturizarii de către erou presupune un lanț de acțiuni convenționale, momente ale subiectului : o situație inițială de echilibru ( expozitiunea) , un eveniment care deregleaza echilibrul ( intriga) , desfășurarea acțiunii, punctul culminant si răsplata eroului ( deznodământul)

În basm sunt prezente numerele magice 3 , 12 Si 24 care sunt elemente de sursa folclorică.

Textul se remarcă prin registrul oral , susținut de formulele adversarii directe , termeni si expresii populare, ilustrând erudiția paremiologică a scriitorului.

O altă caracteristică este umorul , dat de exprimarea ironică , porecla si apelative caricaturale , scene comice si diminutive cu sens augumentativ.

În concluzie , povestea lui Harap Alb este un basm cult avand ca particularitati : reflectarea conceptiei despre lume a scriitorului ,umanizarea fanatasticului , individualizarea persoanjelor. Însă ca in orice basm , pune in evidenta idealul de dreptate , adevar si cinste .

Dacă nu e destul de lungă poți să mai povestești tu la momentele subiectului si sa mai adaugi exemple pe unde se poate . Sper ca te am ajutat <3

Alte întrebări interesante