Limba română, întrebare adresată de vlas2004, 9 ani în urmă

Scrieti un eseu de o pagina:Literatura se intimpla atunci cind niste intimplari se transforma in cuvinte."
Apelati la cartile de povestiri sau povesti citite.
Ajutor....va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
29

    Literatura este alcătuită din numeroase lucrări de execepție ale autorilor români, care s-au remarcat prin pronfuzimea subiectelor pe care le-au dezvoltat în aceste lucrări. Acestea nu conturează doar imaginația și viziunea autorilor, ci și senimentele, trăirile acestora, deoarece nicio întâmplare nu ar fi avut un așa impact fără amprenta lor subiectivă.

  Astfel, un exemplu în acest sens ar putea fi "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă, care reprezintă o frescă a copilăriei lui Nică, băiatul modest de la țară. Povestirea cu caracter subiectiv, fiind marcată de mărcile lexico-gramaticale la persoana I.  Copilăria lui Nică este conturată prin intermediul a numeroase întâmplări care impresionează cititorii, precum "La cireșe" și "Pupăza din tei". Aceste povestiri fiind valorificate de un simț al umorului demn de admirat al lui Ion Creangă, care oferă textului o expresivitate de nedescris. Prin intermediul acestora, este conturată viața la sat, într-o familie modestă, încercată de greutățile vieții, dar prin poznele efectuate de Nică, acestea fiind date uitării. Prin intermediul acestor povestiri, Ion Creangă încearcă să exprime o nevoie de optimism de care trebuie să se agațe generațiile pentru a supraviețui greutăților impuse de viață.

   Totodată, toate basmele ne învață că înfăptuirea binelui nu se poate efectua fără prezența răului, precum se remarcă în "Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creangă. Basmul menționat are menirea de a contura necesitatea copilului naiv de a se maturiza prin încercările vieții. Acestea fiind conturate de probele pe care Harap-Alb trebuie să le execute la ordinele Spânului. Însă, acesta are parte de ajutorul unor protecori și camarazi, astfel fiind conturată ideea că omul are nevoie de prieteni de nădejde în viața sa.

    Așadar, cititorii își pot însuși anumite principii pozitive din poveștile înfățițate de autorii români, Ion Creangă fiind unul dintre cei mai importanți scriitori și având o viziune despre lume pozitivă, făcând haz de necaz și având  o oralitate de neegalat.

Alte întrebări interesante