Limba română, întrebare adresată de Envyyy, 8 ani în urmă

scrieți următorul fragment ca text narativ:
Turcul, încruntat, rumega un plan, clipind des din ochi. Tomşa, ce în ce mai neliniştit, îşi pipăi zaua de sîrmă de sub haina-i de catifea înflorită cu noduri de argint, îşi îndesă în cap gugiumanul cu pene de strut şi-şi strînse în cătărămi chimirul ingust de care-i era aninat paloșul scump de Damasc. Se gindi o clipă la Dum nezeu şi se rugă în gînd, fără să-şi facă semnul crucii, căci turcul era lîngă el. Cantemir, călărețul tatar, sosi ca adus de vint pe calu-i scurt şi încordat tare şi strigă înălțind în sus braţul drept:
-Ce facem?
Husein nu răspunse. Il salută cu mina la buze şi la frunte. Tomşa ii zimbi cu prietinie. Cantemir ii privi pe rînd pe amîndoi, şi nările i se umflară ca şi fugarului său. Era călăret tinăr şi mindru, palid la obraz, cu ochii foarte mici şi foarte negri.
- Dacă-i izbim în drumul pe care merg, chiar acuma, în cotitura apei-zise iute beiul tatarilor, - îi covirşim şi îi răpunem!
- Ai grăit cuvînt de înţelept, prietine... zise Husein.
- Atunci să pornim! strigă Tomşa făcînd mişcare de nerăbdare, atingind cu nelinişte de citeva ori mănunchiul buzduganului atîrnat la oblincul şelei. După un sfat scurt și grabnic, grăit ca şi pînă acuma in limba turcească, hotăriră tus trei rinduiala bătăliei: tatarii la dreapta, pe malul Prutului, turcii cu tunurile la mijloc, muntenii şi moldovenii la stinga, cu Tomşa. Într-o mişcare iute de învăluire trebuiau să grămădească pe duşmani în cotitura Prutului. Cantemir bei îşi trase iataganul înflorit cu argint şi se repezi spre hoarda lui; Tomşa se plecă în șa și se furișă în larg printre rîndurile oştilor. Husein rămase tăcut un timp. apoi se întoarse domol şi solemn spre răsărit, spre Meca. Jenicerii, ca la o comandă, se și ei, şi un răstimp se făcu în oaste tăcere desăvirşită. Numai de la aripa dreaptă românilor, din rîndurile boierilor, a mazililor', a prostimii, sosea un murmur greu, ca o vijiire de pădure,​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marcu591999
0

Răspuns:

nu știu poate este posibil

Alte întrebări interesante