Limba română, întrebare adresată de 09anastasia, 9 ani în urmă

Scrieţimi vă rog urgent un eseu despre unul dintre următoarele personalităţi Eminescu,Creangă, Alecsandri,Sadoveanu de o pagină Vă rog urgent!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bella123
0
Mihai Eminovici, nascut dupa unii la Ipotesti, dupa altii la Botosani, fiul lui Gheorghe Eminovici, caminar, si al lui Raluca . Este poetul national, recunoscut pe plan universal.
,, Eminescu este un om al timpului modern , cultura lui individuala sta la nivelul culturii europene de astazi'', dupa cum spunea Titu Maiorescu.
A studiat la Cernauti, Blaj, Viena si Berlin, A fost pe rand : suflor, copist, revizor scolar, corector si redactor, ziarist.
In 1866 12/24 ianuarie ii apare prima poezie -La mormantul lui Aron Pumnul, La 25 februarie/9 martie revista Familia dinPesta ii publica poezia De-as avea... . Iosif Vulcan , directorul revistei, i-a schimbat insa numele din Eminovici in Eminescu , nume pe care poetul l-a adoptat imediat si pentru totdeauna . Opera lui a fost imprastiata prin diferite reviste. Cat a fost in viata, nu a fost publicat decat un singur volum de poezii, cu ajutorul lui Titu Maiorescu (1883) primul care i-a recunoscut valoarea.
Ceea ce a incercat intr-un fel unic artistul a fost sa exprime total prin geniul sau, geniul poporului roman, printr-o lucrare nepretuita, de proportii uriase, care trebuia in gandul sau, sa-l faca o modesta veriga intre inaintasi si prezent. Prin iubire si jjertfire de sine fata de idealurile , aspiratiile, traditiile, conceptia de viata a romanilor , el s-a proiectat pe orbita valorilor romanesti si universale, devenind steaua polara la care se raporteaza azi si se va raporta cat va fi limba noastra pe lume, cultura si creatia poporului sau.
In 1883 soarta a vrut ca o boala necrutatoare sa-i intunece ultimii zece ani de viata si, in cele din urma sa-l ucida (1889, 15 iunie) 
Alte întrebări interesante