scrisoare către Greuceanu repede va rog
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
GREUCEANU ( rezumat )
A fost odata un împarat care se numea Imparatul Rosu. El era mahnit ca niste zmei au furat soarele si luna de pe cer. A trimis oameni prin toate tarile si rãvase prin orase, ca sã dea de stire ca oricine va gasi soarele si luna, acela va lua de nevasta pe fiica sa si jumatate din împãrãtie.
Multi voinici au încercat dar nici unul nu a izbutit sa o scoata la capat. In vremea aceea se afla un viteaz pe nume Greuceanu, care a auzit si el de fagaduinta împaratului. Acesta si-a luat inima in dinti si a plecat la împarat sa se învoiasca cu slujba.
Pe drum s-a întalnit cu doi oameni pe care slujitorii îi ducea la împarat sa le taie capul pentru cã au fugit cu niste gadine. Ei erau tristi, dar Greuceanu i-a mangaiat cu niste vorbe asa de dulci cã le-a mai venit nitica inima. Greuceanu nu si-a pus nadejdea în întamplarea asta si a zis ca daca va izbuti a-l îndupleca pe împarat sa-i ierte se va insarcina si cu cealalta treaba, iar dacã nu, sanatate buna.
Prin cuvintele dulci spuse împaratului, Greuceanu i-a salvat de la moarte pe acei oameni. Oamenii nu au mai putut de bucurie când au auzit cã Greuceanu a reusit sa-l înduplece pe împarat sã-i ierte.
Aceastã izbânda a luat-o drept semn bun si a mers din nou la împarat sa cearã învoire pentru a-si încerca norocul si sa ducã la bun sfarsit sarcina pe care si-a luat-o de bunã voie.
Imparatul i-a dat binecuvântarea, iar dupã cateva zile de pregatire, Greuceanu a pornit la drum. In aceasta calatorie, el si-a luat si fratele cu care a mers cale lungã pânã ce a ajuns la Faurul-Pãmântului, cu care era frate de cruce.
El s-a sfãtuit cu acesta trei zile si trei nopti, dupa care a pornit din nou la drum împreuna cu fratele sãu. Dupa plecarea acestuia, Faurul-Pãmântului s-a apucat si a facut chipul lui Greuceanu numai din fier si a poruncit sa arzã cusnita, si ziua si noaptea, tinând chipul acesta fãrã încetare in foc.
Ajunsi la o rãscruce de drumuri, el s-a despartit de fratele sãu împartindu-si câte o basma. Dacã basmalele erau rupte pe margini însemna ca încã mai traieste , iar daca erau rupte la mijloc însemna ca unul din ei a pierit.
Explicație: