Limba română, întrebare adresată de dumitruberinde10, 8 ani în urmă

Scurta caracterizare 3, 4 randuri a personajului Todirită Catana​​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de silvia200168
8

Răspuns:

Eu îți dau 2 caracterizări sa îți alegi una pe care vrei tu ,sa o scrii,bafta!

Cealalta Ancuta face parte din volumul Hanu Ancutei , capodopera a lui Mihail Sadoveanu , stralucita dovada a artei sale de povestitor. Povestirile se aseamana prin cadru: personajele se intalnesc intr-o toamna la Hanu Ancutei de pe Valea Moldovei , in acelasi loc in care se opresc si cei noua povestitori.

Narator , in Cealalta Ancuta , este Ienache coropcarul , negutatorul ambulant. El ii introduce pe ascultatori intr-un timp specific povestirii: intunecimea inserarii strapunsa de flacarile focului. Natura participa si ea la crearea unei atmosfere de liniste tainica , favorabila povestilor.

Naratorul povesteste o intamplare la care a fost martor si apoi participamt fara voie si anume evadarea lui Todirita Catana , care rapeste cu ajutorul Ancutei pe duduca Varvara , sora unui mare vornic , trimisa de acesta la calugarie.

Razesul este un personaj impresionant in primul rand prin forta si vitejia sa: „Calul fuge-n goana si el sta in picioare in sa.[…]Bate ca un berbec cu capul , si pe cine-l paleste il da jos fara suflare.”Povestitorul este mai putin interesat de psihicul personajului; aflam despre el ca e darz si fara patima: „Pentru o dragoste pot sa dau si tineretile mele.”Autorul il cunoste pe Todirita intr-un targ , acesta fiind prizonierul unor ostasi care se cam temeau de el. Intre arnauti se afla Costea Caruntul pe care naratorul il cunostea si a aflat despre cele intamplate. Todirita este inchis intr-un turn dar cu ajutorul fortei sale magnifice reuseste sa rupa gratiile si , cu ajutorul unei franghii improvizate , escaladeaza turnul. El reuseste sa fuga cu ajutorul Ancutei si ii inseala pe oamenii legii. Tot cu ajutorul acesteia o rapeste pe duduca Varvara si il pedepseste pe Costea , legandu-l cu franghii groase pana la carne.

Diferenta dintre scriitor si narator este vizibila in ceea ce priveste atitudinea fata de faptele relatate si fata de eroul povestirii. Coropcarul dezaproba faptele lui Todirita Catana (pe care il ajuta numai de frica) si este un aparator al ordinii stabilite , dar in ciuda atitudinii , din intrega povestire se deduce o puternica simpatie fata de erou , un mesaj de revolta impotriva a tot ceea ce indrageste libera afirmare a fiintei umane , a sentimentelor care nu cunosc bariere sociale.

Cealalta Ancuta" face parte din volumul "Hanu Ancutei" , capodopera lui Mihail Sadoveanu , stralucita dovada a artei sale de povestitor. Povestirile se aseamana prin cadru: personajele se intalnesc intr-o toamna la Hanu Ancutei de pe Valea Moldovei , in acelasi loc in care se opresc si cei noua povestitori.

Narator , in "Cealalta Ancuta" , este Ienache coropcarul , negustorul ambulant. El ii introduce pe ascultatori intr-un timp specific povestirii: intunecimea inserarii strapunsa de flacarile focului. Natura participa si ea la crearea unei atmosfere de liniste tainica , favorabila povestilor.

Protagonistul istorisirii propriu-zise este un "razas nebun",care avusese neobrazarea sa-si ridice ochii catre duduca Varvara,sora vestitului vornic Bobeica. Personajul este mandru,experimentat(stapaneste taina armelor) si este un vornic neinfricat,care respecta precepte morale si iubeste cu pasiune si sinceritate:"pentru o dragoste pot sa-mi dau viata si tineretile mele."

Prenumele acestuia este realizat prin derivare diminutivala:Todirita.Numele sau reda ocupatia pe care acesta o avea.

Caracterizarea personajului este atat directa cat si indirecta,Todirita fiind pus in situatii care ii definesc spiritualitatea.

Acestuia i se dezvaluie o serie de trasaturi fizice:"om inalt si voinic","subtire in mijloc,lat in spate","cu mustati balai si ochii negri".Este caracterizat direct si de catre narator(„se uita fudul in juru-i", „era cu capul gol", „imbracat cu mintean si cu ciubote rosii cu tureatca rasfranta,ca un razas cuprins") si de catre alte personaje(„un rau si-un misel":Ienache coropcarul).

Felul de a fi al personajului si originea lui („razas nebun si nemernic din tinutul Vasluiului") sugereaza personalitatea adevarata a acestuia.Todirita,prin descrierea sa,este inzestrat si cu o forta iesita din comun(„pe toti ii stalcea si ii dobora", „are in pumnul lui fier"),este voinic si viteaz(„nu se gaseste voinic care sa-l poata ajunge si sa-l poata rapune"),este experimentat si calit(„a facut slujba si-n oastea nemtasca,si i-a aparat si pe nemti"),e trecut prin probele focului,e un initiat(„s-a ostit si-n razboaie adevarate si are pe el crestaturi de gloante si de sabie"),dar cateodata este si imprevizibil( „un nebun ca el a fost in stare sa roada funia").

In acest text este prezent si eufemismul: „nu este om cu mintea intreaga", „nu este intelept".

Toata enigma personajelor lui Sadoveanu consta in uriasa lor limbutie:de a trai in cuvinte,de a se inventa in cuvinte,de a pune intre ele si restul lumii cuvintele.Pana si mutenia e vorbire:numeni nu tace cu adevarat vreodata in opera lui Sadoveanu.


dumitruberinde10: mulțumesc frumos pentru efortul depus, dar nu trebuia să scri atâta
silvia200168: nu-i nimic ,ajut cu drag ,mie dor de anii de liceu ,oricând ❤
dumitruberinde10: Mulțumesc frumos, o seara bună vă doresc❤️‼️
silvia200168: cu drag ,mulțumesc la fel
Alte întrebări interesante