Limba română, întrebare adresată de forfizzy, 8 ani în urmă

Se apropia sfarsitul anului si dascalul examina toata clasa, sa vada pe care trece, pe cine premiaza si pe cine lasa repetent. Scotea cate cinci sau sase la tabla sii ii asculta. Jumatate din ei parca invatasera ceva, cealalta jumatate insa parca nici nu trecuse pe la scoala (...) Asteptam tremurand sa imi vie randul. Nu stiam nimic si ascultam infiorat plansetele care umpleau clasa.
Prima zi a trecut fasa sa fiu scos si eu la examen. A doua zi vazand cum stau lucrurile, in loc sa fug si indarat sa nu ma mai uit, am venit totusi la scoala, desi stiam ce ar putea sa se intample. Nu m-a scos nici in acea zi si nici in cele urmatoare. Si pentru ca aceasta intamplare sa fie dusa pana la capat, in nefirescul ei, la sfarsitul anului m-am pomenit printre preminanti.
Faptul uimi pe ai mei si tata nu mai zise nimic, cand, in toamna, ii spusei ca vreau sa urmez si pe-a patra. Dar tot nu-mi lua carti. Incetul cu incetul insa se raspandi intai printre copii, apoi si printre vecini, ideea ca eu as sti atata carte, incat era clar ca dupa terminarea cursului primar trebuia sa fiu dat sa urmez mai departe, la liceu sau la scoala normala de invatatori.

Transcrie din tectul dat:
Patru substantive articulate hotarat
Trei prepozitii
Doua adverbe

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de emily70
1
substantivele articulate : dascălul, sfârșitul,plansetele,terminarea.
prepoziții:a,la,in, de
adverbe:(ascultam)înfiorat,toamna(adverb de timp)
Sper că te-am ajutat.

forfizzy: Multumesc :D
emily70: Cu placere
Alte întrebări interesante