Chimie, întrebare adresată de tudor000, 8 ani în urmă

Se cere un referat( max 10 randuri) despre poluarea cu masele plastice uzate.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaE15
2

Răspuns: Am structurat răspunsul, pe următoarele puncte:

Masele plastice sunt materiale organice, al căror nume, provine din cuvântul grecesc ”plastikos”, care se traduce prin modelare ușoară.

Masele plastice se obțin prin amestecarea în anumite condiții tehnologice a unui polimer cu substanțe chimice, care trebuie să ofere anumite proprietăți: culoare;  rezistență mecanică, rezistență termică; etc. căutate la obiectele consumate.

La prima vedere, mulți dintre noi, trec cu vederea impactul obiectelor din mase plastice uzate, aruncate în mediu.

Masele plastice uzate sunt periculoase, pentru sănătatea mediului, prin: substanțele chimice conținute (precum ftalații, bisfenol 1); prin fragmentarea lor, până la dimensiuni de ordinul micronilor (nanoparticule, invizibile); prin faptul că nu sunt biodegradabile, planeta noastră, nu are mecanisme ” să manânce plasticul”.

Efectele gunoaielor de mase plastice asupra mediului

-asupra solului.

Obiectele uzate din mase plastice aruncate pe sol, se dezintegrează în nanoparticule, care intră în sol și ajung în lanțul alimentar. Ele fac o barieră, în calea apelor pluviale. Fertilitatea acestui sol, acoperit, este micșorată, fiindcă funcțiile ecologice ale solului sunt împiedicate. Flora și fauna din acest loc dispar. Animalele se încurcă în aceste obiecte, le ingerează și ajung la blocaje interne, moartea. Substanțele chimice din aceste obiecte sub acțiunea soarelui sunt eliberate în aer, provocând poluarea lui chimică.

-asupra aerului

Substanțele chimice din gunoaiele de mase plastice, sub acțiunea soarelui, ajung în aer, și sunt transportate la distanțe mari. Ele au efect toxic și cancerigen. La fel se întâmplă, când sunt incinerate.

Nanoparticulele de plastic ajung în aer și sunt transportate la distanțe mari. Cercetările le-au descoperit și în ghețarii de la poli. Aceste fragmente mici, ajung în corpul omului, al speciilor și produc alergii, intoxicații.

-asupra apei

Există la ora actuală insule din obiecte de mase plastice, în oceanele planetei. Ele produc:

- pungile ingerate de broaștele țestoase, pești, păsări produc blocaje și moartea lor;

-nanoparticulele se fixează pe plancton, de unde ajung în lanțul alimentar, cu efectele negative ale substanțelor chimice conținute;

-pe microparticulele de plastic se fixează bacterii, care prin intermediul curenților marini, ajung în zone, unde erau absente. Avem în acest caz, o invazie de specii străine, în acel ecosistem, cu perturbarea funcționării lui.

-substanțele chimice din masele plastice poluează chimic apa.

Există  comentarii, cu privire la consumul de apă potabilă, din buteliile de plastic, din cauza nanoparticulelor, a susbtanțelor chimice, dar și la consumul de alte produse alimentare, de curățenie.

V-am scris mai multe, d-voastră sintetizați.

Explicație:


tudor000: Nu va suparati ce inseamna"ftalatii"?
tudor000: in al 4-lea paragraf
MariaE15: Ftalatii sunt săruri ale acidului ftalic și se amesteca cu polimerii, în tehnologia fabricării maselor plastice, pentru a le creste durabilitatea, flexibilitatea.
MariaE15: sunt agenți de înmuiere, pentru plasticul de tip PVC,
MariaE15: căutați pe google ftalatii de tip DEHP, BBP, DBP,
MariaE15: bisfenol BPA, a început sa fie restricționat,
Alte întrebări interesante