Se considera elementele 19K, 20Ca,21Sc, a indicati configuratiile electronice ale atomilor si ale ionilor acestor elemente.
Am nevoie de ajutor , a zis ca imi da nota pe exerciții
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Propunere de rezolvare:
a) Scriem configurațiile electronice, adică distribuțiile electronilor în starturi și substraturi, la elementele chimice cerute: K, Ca, Sc, cu ajutorul sistemului periodic al elementelor.
Toate sunt situate în perioada a IV, deci vor avea 4 straturi electronice în curs de completare. Cifrele 19, 20, 21 ne indică numărul de electroni din atomul fiecărui element: K, Ca, Sc
Deci:
a1) configurația electronică la K este:
1s²2s²2p⁶3s²3p⁶4s¹, Z = 19
a2) configurația electronică la Ca este:
1s²2s²2p⁶3s²3p⁶4s², Z = 20
a3) configurația electronică la Sc este:
1s²2s²2p⁶3s²3p⁶4s² 3 d¹.... Z = 21
La Sc, trebuie să înțelegem, de ce se scrie astfel distribuția cu electroni. 3d desi urmează după 3 p, se scrie din punct de vedere energetic, după 4s.
OBSERVAȚII:
b) Ce observații faceți, referitor la configurațiile electronice la K, Ca, Sc?
-poziție: sunt situate în perioada 4, în ordine crescătoare, privind Z;
-numărul de substraturi este diferit: la K și Ca, avem numai substaturi de tip: 1s, 2 s, 2p, 3s, 3p și 4s; în curs de ocupare cu electroni, La Sc apare substratul 3d in curs de ocupare cu electroni;
-electronul distinctiv la K și Ca: numărul de electroni la atomul de K, diferă de cel de la atomul din fața lui, Ca, printr-un electron, numit electron-distinctiv, care apare în 4s; ca atare acesta se va ocupa total cu electroni: 4s ²
-electronul distinctiv la Ca și Sc: numărul de electroni de la atomul de Ca diferă de cel de la atomul de Sc printr-un electron, numit electron distinctiv, care nu continuă ocuparea in ordinea 4s² 4p; se începe ocuparea substratului 3d, rămas necompletat după 3p. Energia substratului 3 p este situată între 4 s și 4 p, și este mai mare față de 3s și 3p.
-cu Sc, începe o serie de elemente chimice, din perioada 4, la care se completează cu electroni substratul 3 d (Sc-----------Zn), de la 3d¹ la 3 d¹⁰. Aceste elemente se numesc tranziționale.
-poziția Sc: prima serie a elemnetelor tranziționalle, între elementele la care se ocupă numai substratul 4 s²: K, Ca și elemnetele la care se ocupă substratul 4 p( Ga-----------------------Br)
-K, Ca, Sc sunt metale, fiindcă s-a dovedit experimental, că ele cedează ușor electronii de pe ultimul strat și trec în ioni pozitivi, care au configurația electronică a gazului rar Ar.
atom K (Ar) 4s¹ = ion K⁺¹ ( Ar) ;
atom Ca (Ar) 4s² = ion Ca²⁺ (Ar)
atom Sc (Ar) 3d¹ 4s² = ion de Sc³⁺ (Ar) . Dar, precum la toate metalele tranziționale, N. O. este variabil
c) Caracterul metalic in perioadă, scade de la K la Sc, fapt demonstrat experimental pe:
-ușurința de a ceda electronul distinctiv;
-tăria bazelor de K, Ca; Sc
-caracterul amfoter al bazelor de K, Ca; Sc
-posibilitatea formării de acizi.
Astfel:
-baza KOH este o bază tare, bază alcalină:
-baza Ca(OH)₂ este o bază de tărie mijlocie, bază alcalino-pământoasă;
- baza Sc(OH)3 are caracter amfoter, formează complecși.
De reținut, este faptul că numai la Sc se cunosc acizi, care apar în analizele lui.
V-am scris multe informații, d-voastră sintetizați!
Explicație: