Matematică, întrebare adresată de RosaRed, 8 ani în urmă

Se consideră expresia E(x) =(x-1)^{2} +(2x+1)(x+3)+(3x-1)^{2} +3x, unde x este număr real. Arătați că numărul E(m) este impar, pentru orice număr întreg m.
Va rog ajutor!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de saoirse1
1

Răspuns:

E(m)=2(6m²+m)+5 este nr impar deoarece 2(6m²+m) este nr par, 5 este  nr impar , iar suma dintre un nr par și un nr impar este un numar impar

Explicație pas cu pas:

  • descompunem expresia , reducem termenii asemenea și obținem E(x)=2(6x²+x)+5 ⇒E(m)=2(6m²+m)+5
  • produsul dintre 2 și oricare ele număr este un număr par
  • suma dintre un număr par și un număr impar este un număr impar ⇒ E(m) -nr impar

Rezolvarea este in imagine.

Multa bafta!

Anexe:

RosaRed: Mersi mult!
Alte întrebări interesante